Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Els exhibidors marginen el català a la versió 3D de Toy Story 3

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha afirmat aquest dimarts que el fet que la pel·lícula ‘Toy Story 3, la gran evasió’ no s’estreni en 3D en llengua catalana ‘és reflex de la situació de desequilibri actual i un exemple d’allò que no passarà quan la llei entri en vigor’. El film arriba a les pantalles catalanes aquest dimecres en la versió doblada al català, però només en dues dimensions, cosa que ha portat Tresserras a carregar contra el fet que la pel·lícula es projecti en català però només en dues dimensions, no en tres.

Redacció
Redacció 21/07/2010

Tresserras ha participat aquest dimarts en un acte sobre la Llei del Cinema a Palamós (Baix Empordà) juntament amb el president d’ERC, Joan Puigcercós. Tresserras ha valorat negativament el fet que Toy Story 3 només s’hagi doblat al català en 2D, una mesura que ja es va produir en el cas d’Shrek 3. Des de la Secretaria de Política Lingüística es va llegir com una mesura de rebuig a la recent aprovada Llei del cinema, que volia evitar que pel·lícules com Toy Story 3 no s’estrenessin en 3D en català. D’aquesta manera, tot i que la Generalitat havia pactat que les pel·lícules en 3D es podrien doblar al català per primera vegada a la història, de moment no podrà ser ja que les distribuïdores han decidit no fer-ho possible. Almenys fins que la Llei del Cinema entri en vigor.

Shrek, el precedent

Shrek va arribar a les sales catalanes en versió doblada al català, però no en el cas de les tres dimensions. Així, tot i les negociacions de la Secretaria de Política Lingüística per aconseguir que el film es visionés també en 3D i en català, Paramount va decidir a última hora no distribuir-la. Bernat Joan, secretari de Política Lingüística, es va mostrar sorprès per aquest fet ja que durant les negociacions hi havia, va assegurar, una ‘actitud receptiva que es va estroncar per sorpesa desagradable’. Tanmateix, es va mostrar esperençat amb que les empreses finalment valorarien un text que té el suport del 90% del Parlament de Catalunya. Finalment, amb Toy Story s’ha repetit la jugada.

Un film aquest que als Estats Units ha recaptat 109 milions de dòlars (més de 90 milions d’euros) en el cap de setmana de la seva estrena als Estats Units. Toy Story 3 s’ha convertit als EUA en l’èxit de taquilla més gran de Pixar i la segona pel·lícula d’animació amb més recaptació de la història, només superada per Shrek 3 –que va sobrepassar els 100 milions de dòlars.

La pel·lícula es podrà veure en català a Alpicat (JCA Cinemes Alpicat), Barcelona (Lauren Gràcia i Cinema Aribau), Girona (Cinemes Albéniz), Granollers (Ocine El Nord), Manresa (Cinema Atlàntida), Olot (Cinema Olot), Sabadell (Cinema Imperial), Sant Cugat (Cinesa Sant Cugat), Tarragona (Ocine Les Gavarres), Vic (Sucre) i Vilafranca (Kubrick).