Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Els dos primers joves que van cremar fotografies del Rei seran jutjats demà

El Jutjat central penal de l’Audiència Nacional jutjarà dimarts als dos primers joves que el 13 de setembre van cremar fotografies dels reis d’Espanya a Girona. La Fiscalia demana ni més ni menys que penes d’un any i tres mesos de presó com a autors d’un delicte d’injúries greus contra la Corona. Els dos acusats, Jaume Roura Caparellas i Enric Stern Taulats, van reconèixer davant del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 1, Santiago Pedraz, l’autoria dels fets, però els van justificar com ‘un acte comprès en la llibertat d’expressió i amb el qual pretenien mostrar rebuig a la monarquia’, segons ha explicat l’advocat defensor, Benet Salellas.

Redacció 19/11/2007

Els joves, que van ser identificats pels Mossos d’Esquadra a través de diverses imatges de televisió, van ruixar amb gasolina diverses fotografies dels monarques de gran mida, algunes de les quals estaven cap per avall, i les van cremar amb unes torxes durant una concentració antimonàrquica que es va celebrar a la plaça del Vi de la capital gironina.

La crema de les fotografies va ser aclamada per les diverses desenes de persones que van participar en la concentració, que es va desenvolupar a uns centenars de metres de la Universitat de Girona, on a aquesta mateixa hora els monarques estaven protagonitzant una visita oficial.

El fiscal Ignacio Gordillo destaca en l’escrit provisional d’acusació que els joves ‘anaven amb la cara tapada per no ser identificats’ i demana que siguin condemnats perquè l’actuació va tenir un únic objectiu, ‘menyscabar i danyar el prestigi de la més alta representació de l’Estat’.

En solidaritat amb Roura i Stern, mig centenar de persones es van concentrar el 22 de setembre en el mateix lloc per cremar imatges dels monarques. 19 van comparèixer per aquests fets davant del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3, Fernando Grande-Marlaska, i es troben actualment a l’espera que la Fiscalia present una acusació contra ells o sol•liciti l’arxivament de la causa.