Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Els diputats ebrencs denuncien ‘xantatge’ dels lobbies taurins perquè s’oposin a l’abolició de les corrides

Els diputats ebrencs Francesc Sancho (CiU), Núria Ventura (PSC) i Marta Cid (ERC) han denunciat aquest dilluns el ‘xantatge’ al qual estan sent sotmesos els diputats de les Terres de l’Ebre per part dels lobbies taurins amb la intenció d’aturar l’aprovació de la ILP per abolir les curses de braus que es vota aquest dimecres al Parlament. Sancho, Ventura i Cid han coincidit a demanar al PP que retiri la petició d’un informe al Consell de Garanties Estatutàries que a hores d’ara impedeix debatre i aprovar -alhora que s’aboleixen les curses de braus- la llei que ha de regular els correbous. Justament els diputats de les Terres de l’Ebre han estat els impulsors de la regulació dels correbous per tal de blindar-los i separar-los de la prohibició de les curses de braus. Al seu entendre, els populars fan aquesta ‘maniobra’ d’acord amb els interessos dels lobbies empresarials taurins que amenacen de fer ‘tot el possible’ per dificultar el tràmit de la regulació dels correbous si finalment es prohibeixen els braus.

Redacció
Redacció 26/07/2010

En una roda de premsa insòlita, els diputats de les tres formacions polítiques que havien impulsat conjuntament la regulació han comparegut per denunciar el que consideren una operació orquestrada pel ‘lobby empresarial taurí’ i el PP. El diputat convergent Francesc Sancho ha estat denunciat obertament ‘pressions’ i intents de ‘xantatge’ per part d’aquest lobby. Segons Sancho, han amenaçat que ‘si prohibeixen els braus o tira endavant la ILP es farà tot el possible per dificultar el tràmit de la regulació dels correbous’.

‘Xantatge’ del lobby taurí

‘És més, a mi em diuen que ‘si no garanteixes setze vots a favor de les curses de braus tindreu problemes amb els correbous’. Ni accepto xantatges, ni serem presoners de ningú’, ha declarat Sancho, abans d’anunciar que tot i haver decidit donar suport als toros de plaça, per no perjudicar els correbous, optarà ara per no votar i deslliurar als diputats que s’havien compromès a seguir aquest exemple amb ell.

Les diputades del PSC i d’ERC han certificat l’existència aquest tipus de pressions –també en sentit contrari per part de les entitats defensores dels drets dels animals, tot i que de naturalesa diferent, han precisat- i han acusat directament el PP, que sempre s’ha desmarcat del consens inicial consens d’aquests tres partits, d’emparar les pretensions d’aquest lobby, tot recordant que el mateix partit havia anunciat, un dia abans de fer-ho -i també a les mateixes penyes-, que no portaria la llei al Consell de Garanties Estatutàries, com així ho va acabar fent dijous. ‘Consideren que no poden perdre espanyolitat a Catalunya’, ha recriminat Cid als conservadors. ‘El PP acaba en el tot o res’, ha resumit Sancho.

Sobre el paper, la proposta del PP qüestiona l’adequació a l’Estatut del fet que únicament els municipis que tinguin reconeguda la tradicionalitat de la festa puguin celebrar els correbous, amb el pretext de permetre a qualsevol municipi organitzar actes taurins en qualsevol moment. ‘És un error de concepció del PP. Amb la llei blindàvem el que ja tenim consolidat i més i tot: els pobles que han deixat de fer bous fa uns anys podran recuperar els actes –es manté la tradicionalitat dels correbous allí on s’ha reconegut es facin actes o no-. S’autoritzaven també en celebracions puntuals –en fires o festes especials, sota un permís administratiu-. El PP no ho ha entès i volien buscar més’, ha explicat Ventura.

‘Oportunitat perduda’

La diputada socialista ha explicat que amb la petició d’aquest informe es perd una ‘oportunitat històrica’ per desenvolupar una llei que, en el marc i dins dels límits de la normativa de protecció dels animals, ‘protegia dels animals a la plaça’, aportava ‘seguretat a la gent’ que es dedica a aquests espectacles i ‘seguretat jurídica a les entitats i col·lectius que els organitzen’, especialment els ajuntaments. ‘Ara obrim un camí d’inseguretat jurídica i incertesa’, ha precisat, tot admetent però, que es manté l’actual marc regulador i el manual de bones pràctiques que permet aquests actes.

Aquesta inseguretat i incertesa vindria donada, segons ha desenvolupat posteriorment, en el fet que una prohibició de les curses de braus podria generar un escenari diferent, un context polític que ‘podria afectar molt durament els correbous’. ‘Si no ho tenim regulat abans que es prohibeixin les curses de braus tenim un perill’, ha dit Ventura, que ha anunciat el seu vot positiu a les curses de braus per aquest motiu i per considerar que és una pràctica que s’extingirà per ella sola i que, per tant, prohibir-la podria donar ales als seus defensors. ‘Faig responsable del que pugui passar als interessos partidistes i empresarials del lobby del PP. Ens han posat entre l’espasa i la paret’, ha tancat Cid, qui ha precisat que no votarà a favor dels toros de plaça.