Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

“Els catalans no tenim rei!”

Els catalans no tenim rei, i si no vol una revolta popular, l’Audiència Nacional hauria de prendre’n bona nota. Prop de 300 manifestants i 70 periodistes s’han tornat a concentrar aquest dijous a la plaça del Vi de Girona, en suport als dos joves imputats per la crema de les fotografies del rei, Jaume Roura i Enric Stern, i al fotoperiodista gironí Jordi Ribot, a qui s’ha citat a declarar aquest divendres com a testimoni a l’Audiència Nacional. Els periodistes han plantat les seves càmeres al terra de la plaça, i s’han penjat pancartes on es podia llegir ‘Per la llibertat d’informació i el secret professional dels periodistes’. Després de la concentració en solidaritat a Ribot, els 300 concentrats han cridat consignes contra el rei Joan Carles I i han llegit un manifest on han demanat el rebuig al ‘domini espanyol i monàrquic’.

Redacció
Redacció 28/09/2007

La plaça del Vi ha estat escenari aquest dijous d’una doble concentració motivada arran de l’afer de la crema de fotografies del rei Joan Carles I, que va tenir lloc en aquest mateix espai el vespre del passat dia 13 de setembre. Una setantena de periodistes de diferents mitjans s’han concentrat en suport del fotoperiodista Jordi Ribot, a qui l’Audiència Nacional ha citat a declarar aquest divendres com a testimoni.

Jordi Ribot es va negar a entregar unes fotografies de la manifestació d’aquest passat dissabte, on els manifestants van cremar una cinquantena de fotografies del monarca a cara descoberta. Com a mostra de suport, els periodistes han plantat les seves càmeres i minidiscs al terra de la plaça, i s’han penjat uns cartells on es podia llegir ‘Per la llibertat d’informació i el secret professional dels periodistes’.

El degà del Col·legi de Periodistes de Girona, Narcís Genís, ha declarat que la negativa de Ribot ‘està justificada i cal respectar el secret professional’. El degà també ha dit que aquest dret es recull a l’article 20 de la Constitució, tot i que no està desenvolupat en una llei, i ha apostat ‘perquè l’Estatut Professional del Periodista pugui caminar per fer-la realitat’.

Narcís Genís ha demanat que es respecti ‘la llibertat d’informació i el secret professional’ i ha respectat el fet que hi hagi mitjans que s’hagin avingut a lliurar material, perquè precisament aquesta decisió en forma part.

Al costat dels periodistes, uns 300 manifestants s’han concentrat també a la plaça en suport dels dos joves imputats per la crema de fotografies, el banyolí Jaume Roura i el gironí Enric Stern. A aquest jove de 19 anys, l’Audiència Nacional l’ha citat a declarar aquest divendres al matí, després que se l’identifiqués, com a imputat per un delicte d’injúries a la corona.

Els catalans no tenim rei

La concentració d’aquest dijous ha transcorregut sense incidents. Els manifestants han desplegat una pancarta on es podia llegir ‘Contra la repressió, desobeïm l’estat’ i han cridat consignes contra la monarquia. ‘Els catalans no tenim rei’, ‘Canya, canya, canya, canya al rei d’Espanya’ i ‘Jo també cremo la corona espanyola’ són algunes de les frases que s’han repetit a l’uníson.

El portaveu d’Alerta Solidària, Lluís Sales, ha llegit un manifest al final de la concentració. El text concreta que els processos oberts contra Roura i Stern ‘són un clar exponent de la condició d’opressió’ estatal i de la corona espanyola. ‘Cada acció és una resposta clara del domini que exerceixen els Borbons’, indica el manifest.

El manifest de suport també ha qualifica Joan Carles I com a ‘successor de Franco’ i critica la Generalitat i el Departament d’Interior, perquè ‘sense la seva eficient ajuda anar a Madrid i ser jutjat no seria possible’. El text de suport qualifica l’actuació del Govern de ‘botxí’ a les ordres de l’estat. ‘Com més ens vulguin afeblir, més forts ens mostrarem; la lluita és nostra’, ha llegit Lluís Sales.

El text conclou fent una crida arreu del Països Catalans per mostrar ‘el rebuig del nostre poble al domini espanyol i monàrquic’. Després de la lectura del manifest, els manifestants han tancat la concentració cridant consignes a favor de la terra lliure.