Les Comunitats Catalanes de l’Exterior (CCE) continuen desplegant imaginació, experiència i il·lusió per traslladar la Diada de Sant Jordi als països on estan arrelades.
El Dia del Llibre i la Rosa, que compta amb el reconeixement universal de la UNESCO des de 1995, es converteix així en una Diada viscuda a molts indrets del món i a través de la qual milers de persones entren en contacte per primer cop amb la cultura catalana.
Com a novetat respecte a d’altres anys, l’Associació Catalana d’Hamburg El pont blau, una de les comunitats catalanes més noves, celebra el primer Festival de Cultura Catalana d’Hamburg. Ho farà del 22 al 28 d’abril amb activitats molt diverses, com l’exposició “Castellers” al Museum für Völkerkunde. Les roses i els llibres tampoc hi faltaran, juntament amb una lectura de contes infantils, un teatre de marionetes sobre la llegenda del Drac de Sant Jordi, una mostra culinària, un concert de música clàssica catalana, balls de sardanes i actuació de castellers.
A Washington, la Fundació Paulí Bellet espera repetir l’èxit de l’any passat amb el seu particular festival al carrer, que compta amb nombrosos estands, tallers, poesia i música especialment dissenyats per la diada. La Fundació ha creat una pàgina pensada en exclusiva per difondre la Diada als EUA, www.dayofthebook.com. Aquí s’hi detallen també les activitats que es duran a terme el diumenge 22 d’abril des de les 12.30 del matí fins gairebé les 5 de la matinada.
A Nova York, el Catalan Institute of America oferirà roses i llibres a la llibreria Barnes & Nobles, una de les més emblemàtiques de la ciutat, i organitzarà una lectura literària a l’Institut Cervantes.
La comunitat catalana aplegada al Casal Català dels Països Baixos difondrà Sant Jordi al Museu d’Història d’Amsterdam. L’acte principal serà l’actuació de la cobla La Principal d’Amsterdam i de la colla sardanista de Blanes.
A Berna, s’organitza un estand informatiu a la llibreria Stauffacher, la més rellevant de la capital suïssa, i a Berlín gaudiran de l’actuació d’una colla castellera i faran una nova edició de Jocs Florals.
A Irvine, la Universitat de Califòrnia crearà un estand informatiu a la Fira Medieval Waysgooze, que comptarà amb l’actuació castellera dels Califòrnia Kids.
A Brussel·les, la comunitat catalana celebrarà la Diada com cada any amb cava i llibres en una de les llibreries situades en ple barri de les institucions comunitàries, a pocs metres de la Comissió Europea.
La llista, però, no acaba aquí. Gairebé cada comunitat catalana –n’hi ha més d’un centenar- farà actes per difondre Sant Jordi al món. A més, el diumenge posterior a la diada (el 29 d’abril d’enguany), es celebra el Dia Internacional de la Catalunya Exterior, que reconeix la tasca de projecció de la cultura i tradicions catalanes per part dels catalans que viuen a altres països d’arreu del món.