Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls emocionen a Frankfurt

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls han protagonitzat aquest dissabte l’acte més multitudinari de la presència catalana a la Fira de Frankfurt, amb una actuació castellera a la plaça central de la Fira que ha deixat bocabadats a centenars d’alemanys. Alguns, fins i tot, s’han animat a fer pinya amb les colles, que han desplaçat conjuntament a Frankfurt més de 300 persones. Els castellers han aixecat estels espectaculars com el tres de vuit, cinc de vuit, tres de set per sota i quatre de vuit amb agulla que destacaven sobre el singular ‘skyline’ de Frankfurt, també conegut com a ‘Mainhattan’ pels seus gratacels, i han finalitzat l’actuació amb una emocionant escena, amb quatre pilars de comiat que han fet onejar banderes catalanes i alemanyes.

Redacció
Redacció 14/10/2007

L’espectacularitat dels castellers no ha deixat indiferents als alemanys i ha congregat centenars de persones, en la primera jornada de la Fira del Llibre de Frankfurt oberta al públic general. Unes 150 persones dels Castellers de Vilafranca i uns 160 de la Colla Vella dels Xiquets de Valls van arribar ahir a Frankfurt en autocar per participar avui i demà a la Fira de Frankfurt, en la que ha estat possiblement l’activitat més multitudinària de la cultura catalana com a convidada d’honor.

La música dels grallers ha inundat per una estona la gran plaça central de l’espai firal i centenars de persones s’hi ha apropat per veure les torres humanes. A diferència del que és habitual en les places catalanes, a Frankfurt els espectadors no s’han atrevit a apropar-se massa als castellers, potser per por que algú els caigués a sobre, i han deixat un espai buit al seu voltant. En algun moment, però, les colles han demanat als espectadors alemanys que fessin pinya per aixecar els seus estels, i alguns han accedit divertits mentre els seus familiars els feien fotos en una situació tan pintoresca per a ells.

Molts nens alemanys miraven bocabadats les evolucions dels castells, especialment dels membres més joves, sorpresos que companys de la seva edat poguessin protagonitzar aquell singular espectacle. Alguna dona, fins i tot, s’ha apropat amb curiositat per preguntar a les mares de les anxanetes quants anys tenien les seves àgils criatures i si no els feia por l’afició dels seus fills.

El cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Lluís Esclassans, ha reconegut que actuar a dos quarts de quatre, com ho han fet a Frankfurt, és poc habitual per a les colles. ‘Estem acostumats a actuar al migdia, abans de dinar, i avui hem hagut de dinar d’hora i actuar amb la panxa plena, però tot i així ha sortit bé’, comentava Esclassans, qui es mostrava encantat de poder ‘exportar la cultura catalana a l’exterior’. ‘La gent n’ha gaudit molt’, destacava el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, que considera ‘un honor venir aquí representant Catalunya i la Generalitat i deixar molt alt la imatge a l’estranger de Catalunya i el món dels castells en general’.

Entre els assistents a l’actuació castellera figuraven el vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, acompanyat de la seva dona, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. Les dues colles repetiran la seva actuació aquest diumenge.