Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El TSJ reprèn el govern valencià per l’incompliment ‘reiterat’ de les sentències que avalen la unitat de la llengua

Una nova sentència reconeix que el títol de Filologia Catalana eximeix de fer la ‘prova de valencià’ en les oposicions a professorat. El Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha comunicat que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJ) ha resolt en el se favor un nou recurs, advertint, a més, la Generalitat Valenciana. El Tribunal diu que estima el recurs i imposa costes a l’administració ‘donada la manifesta temeritat en reiterar, incomprensiblement, l’omissió qüestionada sense respecte a les decisions judicials fermes, anteriors i conegudes i faltar, reiteradament, a la seva obligació’. Amb aquesta, ja són gairebé 40 les resolucions que reconeixen la unitat lingüística i s’han hagut de malgastar més de 16.000 euros dels valencians per la pèrdua reiterada dels judicis.

Redacció
Redacció 03/06/2010

El TSJ resol un recurs interposat per STEPV contra les convocatòries del 2008, per les quals es convocaven les oposicions per als cossos de mestres i de secundària sense preveure la llicenciatura de Filologia Catalana entre els títols que acrediten el coneixement preceptiu de valencià. El nou pronunciament favorable a STEPV va més enllà i considera una ‘temeritat’ els incompliments ‘reiterats’ de la conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana al respecte. Segons el sindicat, l’advertiment del TSJ fa ‘que Camps puga trobar-se amb un nou front als tribunals si el seu govern persisteix a desafiar les decisions dels jutges’. Els tribunals tornen a imposar costes a l’administració valenciana, unes despeses que segons l’advocat del sindicat, Alfons Esteve, ja han costat uns 16.500 euros als valencians per la pèrdua reiterada de sentències.

36 sentències prèvies
Tant el TSJ valencià, com el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional han emès un total de 36 sentències que reconeixen la unitat lingüística, 29 de les quals corresponen a les convocatòries d’oposicions des de l’any 2002 fins a aquesta darrera.

En la darrera convocatòria, del 27 d’abril, la conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana admetia per primera vegada, tot i que de manera implícita a través d’un circumloqui, la validesa del títol de Filologia Catalana.

Educació remetia a un Reial Decret 1964/1994 per validar Filologia Catalana com una de les exempcions a la prova de coneixements de valencià però evitava citar de manera explícita el terme ‘català’.