Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El Suprem espanyol anul·la la sentència que va absoldre quatre mossos de torturar un detingut a Les Corts

El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha anul·lat la sentència de l’Audiència de Barcelona que va absoldre dels delictes de tortures i contra la integritat moral a quatre mossos d’Esquadra que van agredir un detingut a la comissaria de Les Corts de Barcelona el març del 2007. L’agressió va ser gravada per una càmera oculta a la sala de registres, cosa que va provocar una forta polèmica quan es van fer públiques les imatges. El TS espanyol considera que l’Audiència va absoldre els agents al·legant una suposada defensa pròpia, però tampoc acredita que el detingut els agredís primer. Per això, ha anul·lat el judici oral. La sentència de l’Audiència va ser recorreguda per la fiscalia, les defenses i les acusacions.

Redacció
Redacció 01/06/2010

‘Audiència de Barcelona havia absolt els quatre agents dels Mossos d’Esquadra acusats de vexar un detingut la matinada del 31 de març del 2007 a la comissaria de les Corts de Barcelona i posteriorment haver falsificat l’atestat. Havia condemnat tres dels acusats a una multa de 600 euros per una falta de lesions i a indemnitzar solidàriament la víctima amb 1.610 euros, una xifra a la que hauria de fer front la Generalitat com a responsable subsidiària.

Els fets van produir-se poc després de les sis de la matinada del 31 de març de 2007, quan una patrulla va anar a la cruïlla entre els carrers Àvila i Tanger de Barcelona alertats per un home al que suposadament el detingut havia agredit i insultat. Un cop allà, l’home es va negar a identificar-se i va ser traslladat a comissaria. Un cop a la sala d’escorcolls, la víctima s’hauria encarat amb els policies i quan va ‘aproximar-se’ a un d’ells, els tres agents van llançar-s’hi al damunt i ‘durant escassos segons van realitzar tècniques de reducció que van comportar alguns cops de peu que es van acabar de forma immediata’, segons la sentència anul·lada.

Posteriorment van treure-li les sabates, els cordons i el cinturó, el van emmanillar de mans i peus i van posar-li un casc per evitar que s’autolesionés abans de portar-lo a una cel·la. Minuts més tard, els acusats ‘es van limitar a narrar’ el que va passar a l’atestat policial, posant de manifest l’actitud ‘agressiva, provocadora i amenaçant’ del detingut.

Segons l’Audiència de Barcelona ‘l’única explicació lògica’ és que els tres agents condemnats es van llançar sobre el detingut ‘de forma ràpida i espontània’ perquè l’home hauria atacat a un dels policies, fet que ara el Suprem qüestiona ja que no hi ha proves que l’home els hagués agredit prèviament. La Sala va considerar que els policies es van extralimitar en l’ús de la força per reduir a l’arrestat però també va tenir en compte que estava molt agressiu i alterat.