Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans organitza classes arreu del territori per demanar que el 12 d’octubre sigui dia lectiu

|

- Publicitat -

A Olot, la jornada escolar, sota el lema ‘Res a celebrar, molt per què lluitar!’, ha començat a les onze del matí amb un esmorzar gratuït amb productes autòctons de la comarca. La música ha precedit la lectura d’un manifest ‘on s’ha denunciat el significat que pren aquesta data’ a Catalunya, apunta el Sindicat. Les classes de protesta han finalitzat amb una xerrada a càrrec d’un educador social sobre l’educació popular. En concret, el paper transformador de l’educació, l’esperit crític dels educands i altres qüestions relacionades amb aquest àmbit han estat els eixos centrals de la xerrada i del posterior debat. Al Vallès Oriental, més de seixanta persones han participat als actes de Sant Esteve de Palautordera. La classe d’història impartida per una professora de l’IES de la localitat ha permès fer un repàs del fets més rellevants de la colonització espanyola a Amèrica. ‘L’activitat ha estat molt ben rebuda entre la gent del poble’, segons el Sindicat.

A Santpedor, a les deu del matí els estudiants s’han aplegat davant les portes de l’Institut del poble, l’IES d’Auro. Tot seguit ha començat la cercavila sota el lema ’12 d’octubre, res a celebrar, molt a combatre!’, acompanyada del so reivindicatiu de diverses gralles i un megàfon. Un cop a la plaça Gran de Santpedor, s’hi han anat sumat persones de diferents edats, així com regidors membres de l’equip de govern municipal. Primer de tot, el filòleg i professor Joan Cots ‘ha explicat àmpliament les atrocitats comeses a Amèrica del Sud, i ha acabat narrant les realitats imperialistes que encara són visibles als Països Catalans’, concreta el SEPC. Després, l’historiador i professor Pere Gasol ha parlat del final de l’imperialisme espanyol a Amèrica del Sud, de la guerra de la independència de Cuba, la guerra del Rift, la dictadura de Primo de Rivera i també ha aprofundit sobre el significat de la celebració del 12 d’octubre, ‘abans com a ‘dia de la raza’ i actualment com a Dia de la Hispanitat’, especifica el Sindicat. En finalitzar les classes populars, s’ha ofert esmorzar i beguda a la setantena d’assistents que han vingut a reivindicar que el 12 d’octubre no fan festa.

Publicitat

A la rambla de la Llibertat de Girona ha començat la jornada reivindicativa a les quatre de la tarda. Tallers, una xocolatada, teatre, xerrades, sopar, malabars, diables i música han de servir per ‘evidenciar que els estudiants catalans rebutgen de ple el 12 d’octubre i els valors que l’acompanyen’, segons remarca el Sindicat, organització estudiantil majoritària a Catalunya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut