Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023

El secretari general d’Energia diu que cal avançar en la interconnexió

|

- Publicitat -

Nieto també ha dit que el govern espanyol aposta per aquests dos àmbits i també per l’energia neta del carbó, malgrat que en aquest cas, igual que en la gestió de les renovables, encara queden anys d’investigació perquè es puguin implantar.

Publicitat

Ignasi Nieto ha explicat que els reptes de futur pel que fa a l’energia són les energies renovables, l’energia neta del carbó, les interconnexions i el petroli. En el cas d’aquest darrer, és un repte de sostenibilitat, perquè ocupa una part important de l’energia tant primària com final, i perquè de moment no s’han donat ‘alternatives clares’ a aquest. En el cas de l’electricitat sí que hi ha alternatives, però en el del petroli, totes les possibles que es donen en l’actualitat, com ara l’hidrogen, els biocarburants o el combustible sintètic, encara estan poc desenvolupats i tenen un recorregut fins a poder ser útils d’uns vint anys.

Pel que fa a les energies renovables en l’electricitat, Nieto ha subratllat que no s’ha avançat com es voldria, ja que el seu pes a l’Estat continua essent més o menys el mateix que a finals dels anys noranta; és a dir, si en aquella època era d’un 6%, ara s’està en el 6,8%, encara bastant lluny del 12% que es va acordar per al 2010 i del 20% que s’ha pactat per al 2020.

El secretari general d’Energia ha exposat una situació negativa si no s’aconsegueix que les energies renovables es puguin gestionar, perquè no es podrà arribar a aquests percentatges de pes d’aquest tipus d’energia.

Quant a la interconnexió, Nieto ha explicat que cal augmentar el 3% actual que té l’Estat espanyol, i que per això una de les mesures serà la línia que passa per Girona i altres propostes que el govern li ha fet a França, entre les quals hi ha la possibilitat de passar altres noves línies per Navarra. Amb Portugal, el govern espanyol també hi està negociant per incrementar les interconnexions fins a un 30%.

Vivim una “situació límit”

D’altra banda, el president de Red Eléctrica Española (REE), Luís Atienza, ha avançat que el govern espanyol defensarà de nou el traçat elèctric per la Jonquera en les negociacions amb França, que es produiran a través del mediador de la Comissió Europea. Atienza també ha advertit que el subministrament elèctric a la demarcació de Girona està en una “situació límit” i, si no es realitzen les obres d’interconnexió elèctrica amb França abans de dos anys, es col·lapsarà.

El president de Red Eléctrica Espanyola ha parlat en aquests termes en una trobada amb periodistes en què ha retratat una situació de gravetat i ha assenyalat que en aquests moments les obres d’interconnexió amb França ja es consideren “d’extrema urgència”. Segons ha apuntat, Girona està assumint un “risc tan injustificable” que es pot equiparar al que es dóna en zones subdesenvolupades perquè qualsevol problema en una línia implica, automàticament, una apagada.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió