Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El referèndum basc proposat per Ibarretxe encara porta cua

Valentia i precaució. Il·lusió i realisme. Dues maneres de veure el futur a partir que el lehendakari Ibarretxe declarés que pensa consultar al poble basc convocant un referèndum. D’una banda la primera vessant, Íñigo Urkullu empara els passos que està disposat a fer Juan José Ibarretxe, amb la seva proposta de consulta a la ciutadania. D’altra banda, l’alcalde de Bilbao, Iñaki Azkuna, divergeix de la línia oficial del PNB i adverteix que la consulta que proposa Ibarretxe no tirarà endavant i causarà problemes i molta frustració.

Redacció
Redacció 01/10/2007

Valentia i il•lusió

Iñaki Urkullu, dirigent del PNB i possible successor d’Imaz, ha declarat a Ràdio Euskadi que la ponència política proposada pel PNB ‘empara els passos que està disposat a fer el lehendakari’ amb la seva proposta de consulta a la ciutadania, i ha remarcat el ‘compromís’ del PNB amb ‘aquesta primera part, que és la que hem de recórrer fins al juny del 2008 per intentar obrir un procés de diàleg i negociació’ entre el lehendakari i el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero.

Pel que fa a les valoracions sobre la consulta i els objectius finals de les intencions d’Ibarretxe, Urkullu ha criticat que ‘es comença sempre per llegir el final del llibre’, quan el llibre té diversos capítols i, en aquest sentit, ha dit que es tracta d'”una trama que s’ha de començar pel principi’.

Precausió i realisme

L’alcalde de Bilbao, per la seva banda, ha assegurat que la consulta anunciada pel lehendakari no prosperarà perquè ‘tindrà tants obstacles que serà impossible tirar-la endavant i causarà problemes seriosos’, així com ‘molta frustració’. En una altra entrevista a Radio Euskadi, Iñaki Azkuna ha assegurat que li hauria agradat que ‘s’hagués produït el que ens va explicar el lehendakari als alcaldes del seu pla’, que preveia ‘una consulta amb absència de violència i amb un ampli consens’ ana cosa que ‘ara no apareix’.

Zapatero, a totes per evitar-ho

No i no. El president de l’Estat espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va tornar a dir que diria no al referèndum basc com ja va dir no al Pla Ibarretxe del 2005. Concretament, Zapatero va dir que el lehendakari s’equivocava ‘de país, de continent i de segle’, amb una proposta que ‘la societat basca no necessitava’. A més, segons que publicà ahir el diari El País, el govern espanyol pot portar la proposta de referèndum basc al Tribunal Constitucional (TC).