Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

El PSOE acceptarà els candidats del PP per renovar el TC

La portaveu del PSOE, Carmela Silva, ha anunciat que el seu partit ‘farà tot el possible’ per desencallar la renovació del Tribunal Constitucional espanyol (TC), i per això dimarts demanarà la convocatòria de la Comissió de nomenaments. En cas que el PP segueixi actuant ‘amb una actitud de bloqueig’, el PSOE ha obert la porta a acceptar els seus candidats per tal de ‘recuperar així la normalitat que mai s’hauria d’haver perdut’. La renovació dels quatre magistrats del TC que ha d’elegir el Senat està bloquejada des de finals del 2007, quan totes les autonomies del PP van presentar com a únics candidats l’expresident del Tribunal Suprem i del CGPJ, Francisco Hernando, i l’exportaveu del CGPJ Enrique López. El possible desencallament dels nomenaments ha coincidit amb el discurs de Montilla a la cambra, on el president ha defensat la renovació del Tribunal però no la modificació de la Llei orgànica que l’articula, tal com demanaven la resta de partits catalans.

Redacció
Redacció 24/05/2010

A la sala de Passos Perduts del Senat Silva ha retret a una ‘estratègia’ del PP per la no-renovació del TC, i per això li ha demanat a aquest partit que hi ‘deixi de posar impediments’. Ha assegurat que el seu partit actuarà ‘amb responsabilitat perquè més aviat que tard es pugui renovar aquest TC’. A la pregunta de si aquesta responsabilitat podria passar per donar suport als candidats del PP que en anteriors ocasions el seu partit havia rebutjat per considerar que responien a perfils massa escorats a la dreta, la portaveu ha assegurat que el PSOE farà ‘el que faci falta’.

És per aquest motiu que ha anunciat que el grup parlamentari del PSOE demanarà dimarts la convocatòria de la Comissió de nomenaments per tant que el procediment es tramiti i el ple es faci efectiu ‘en el termini de temps més curt possible’. Ha recordat, però, que ‘l’inici del procediment no és una decisió que pugui prendre un grup parlamentari, sinó que és la mesa del senat que ha d’iniciar el procediment’. Ha afegit que ‘no podem plantejar que s’iniciï de nou el procediment des de zero, perquè ningú ho entendria’ i es convertiria en un ‘procediment sine die’.

Montilla: ‘hi ha molta gent que treballa per la desafecció en nom de la unitat d’Espanya’

Des del Senat espanyol, el president de la Generalitat, José Montilla, ha assegurat aquest dilluns que a l’Estat ‘hi ha molta gent que treballa per la desafecció en nom de la unitat d’Espanya’, en resposta a la intervenció del president de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que en la seva intervenció al Senat li ha recordat que les afeccions o desafeccions ‘no tenen preu’ perquè si és així es converteixen en ‘interessos’. Montilla també ha dit que és el PP qui ‘deslegitima’ el TC en impedir la seva renovació i s’ha mostrat esperançat que el debat que ha tingut lloc aquest dilluns a la cambra alta serveixi definitivament per desbloquejar la renovació.

El PPC vol renovar el TC quan l’Estatut estigui sentenciat

Des de Catalunya la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha dit al Senat que ‘nosaltres no hem modificat la nostra actitud, la de proposar la renovació dels membres’ del Tribunal Constitucional, que ha assegurat que manté des de l’acord entre Rajoy i Zapatero, del 23 de juliol del 2008. A la mateixa intervenció ha demanat ‘que no canviïn les regles del partit a la meitat del partit’, referint-se a que la renovació no es faci abans que l’Estatut sigui sentenciat.

Per la seva banda, la secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, ha afirmat des de la seu del partit que ‘PP ‘no s’oposa a que es desbloquegi, perquè és el PSOE qui el va bloquejar en el seu moment’.

CiU demana la reforma de la Llei del TC

Des de CiU el portaveu al Senat, Jordi Vilajoana, ha demanat al vicepresident Tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, que vagi més enllà de la renovació dels membres del Tribunal Constitucional espanyol (TC) que el PSOE s’ha compromès a impulsar, i aposti també per la reforma de la Llei Orgànica del TC en la línia del que demana el Parlament de Catalunya. Vilajoana ha recordat que els vots del PSOE són decisius per impulsar la reforma que donaria una ‘solució definitiva’ als problemes de legitimitat amb què topa l’actual TC.