Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El PSC exigeix a Mas que acompanyi Montilla al Senat i el president de CiU li respon que vagi a la Moncloa

El PSC ha exigit aquest dissabte al president de CiU, Artur Mas, que acompanyi el president de la Generalitat, José Montilla, al Senat on aquest dilluns defensarà la proposta de reforma de la llei del Tribunal Constitucional (TC) que s’ha pactat a Catalunya. Segons el secretari general adjunt del grup socialista a les Corts, Daniel Fernández, Mas no pot aspirar a la presidència de la Generalitat si prioritza els seus ‘interessos personals o de partit’. Per la seva banda, Mas ha assegurat que dóna suport a la compareixença de Montilla davant del Senat però assenyala que on ha d’anar és a la Moncloa a convèncer Zapatero.

Redacció
Redacció 23/05/2010

Després de l’intercanvi de cartes d’aquest divendres entre el president Montilla i Artur Mas, aquest dijous han pujat de to les crítiques contra Mas per la seva absència aquest dilluns al Senat on el president de la Generalitat defensarà la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC) davant de la Comissió General de les Comunitats Autonònomes.

Fernández considera que la compareixença de Montilla serà la intervenció institucional ‘més rellevant’ des que l’Estatut es va presentar al Congrés. Per això, demana a Artur Mas que ‘reflexioni’ i canviï d’opinió. El representant socialista ha plantejat que el president de CiU ‘aprofiti’ la seva visita al Senat per parlar amb els seus ‘aliats’ del PP i poder-los convèncer que retirin el recurs contra l’Estatut. ‘Els socialistes catalans estem fent la nostra feina, quan estarà Mas a l’alçada?’ ha insistit.

Per la seva banda, Mas s’ha defensat assegurant que li sembla bé que Montilla comparegui davant del Senat però ha indicat que ‘ara el que cal és anar a La Moncloa a veure Zapatero i convèncer els socialistes perquè donin suport a la majoria dels partits catalans per reformar la llei del TC’. En aquest sentit, ha recordat que no es podrà reformar la llei sense el suport del PSOE.

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, també ah carregat contundentment contra Mas. Li ha recordat que va ser un els líders que va pactar l’Estatut amb el president del govern espanyol i que per tant esperava que acompanyés Montilla a l’hora de defensar l’Estatut.

Aquest dilluns tampoc hi haurà cap dels presidents autonòmics del PP i només han confirmat la seva assistència tres barons del PSOE: Francesc Antich (Balears), Guillermo Fernández Vara (Extremadura) i Vicente Álvarez Areces (Astúries).El president del PP, Mariano Rajoy, que ha assistit a l’Aplec de Lleida, ha recordat que ‘no sempre quan hi va un president hi van tots els presidents’ de comunitats autònomes.

Així mateix, Rajoy ha manifestat que el Tribunal Constitucional ja no pot tardar més en dictar la sentència sobre l’Estatut i que ‘això no és acceptable’. ‘No podem estar esperant quatre anys perquè es resolgui un recurs. Tots tenim les nostres responsabilitats, en una societat tothom té algunes responsabilitats i el TC està obligat a prendre una resolució i dictar una sentència’.