Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Dimiteix el president del partit independentista del Quebec

|

- Publicitat -

André Boisclair ja no és el president del Parti Québécois, en català Partit Quebequès (PQ). La dimissió la va anunciar ahir després que en els últims comicis el Parti Québécois no obtingués els resultats esperats. La derrota electoral a les eleccions de finals del mes de març ha desencadenat la decisió de Boisclair, que ha afirmat que ha estat “després d’una llarga reflexió”. També va explicar que la dimissió és immediata i irrevocable. Tot i abandonar la direcció del partit i el càrrec de portaveu del grup parlamentari a l’Assemblea Nacional, Boisclair mantindrà el seu escó de diputat.

Publicitat

La dimissió és preveia com a inevitable tenint en compte el context de falta de lideratge del PQ, evidenciat en les eleccions. A més, la crisi s’agreujà després que es produïssin discrepàncies internes i que Boisclair ataqués durament, el cap de setmana passat, un altre dirigent del partit independentista.

La renovació del partit és una necessitat. El PQ, fundat per René Lévesque, va obtenir els pitjors resultats en trenta anys, la qual cosa ha aturat la seva missió de portar la província francòfona a la independència.

El Quebec, ocupat des del 1759

El Partit Quebequès és un partit polític del Quebec que preconitza la independència del seu territori respecte al Canadà. Els orígens del país daten de quan les terres quebequeses, originàriament ocupades pels habitants autòctons, van ser explorades primerament per Jacques Cartier, des del 1534 fins al 1541. Així el Quebec va formar part de la Nova França, al 1604, fins a la conquesta britànica, entre 1759-1760.

Ara, el Quebec és una província de la federació canadenca des de 1867. És el lloc de residència del 90% dels francòfons del Canadà. Per això manté una diferent cultura respecte a les altres províncies canadenques, majoritàriament anglòfones, sobretot de les que l’envolten, l’Ontario i Nova Brunsvic (bilingüe).

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió