Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

El PP edita un DVD per denunciar la “inseguretat” a Badalona i la resta de partits el titllen de xenòfob

El DVD es titula Sólo te llevará 7 minutos, i denuncia la inseguretat a la ciutat, vinculada amb la immigració no regulada, els pisos pastera o el que podria ser una futura mesquita a Montigalà. Les reaccions no s’han fet esperar i la resta de partits polítics han mostrat la seva oposició al tractament “xenòfob” i “frívol” que els populars fan d’aquestes problemàtiques.

Redacció 10/05/2007

Es dóna la circumstància que el vídeo defensa la candidatura de Xavier Garcia Albiol, secretari d’Organització a Catalunya dels populars i candidat del PP a Catalunya, un personatge amb un llarg historial de violència. Ell era l’exaltat que, davant d’una manifestació pacífica contra un míting del PP a Martorell, va agredir un dels manifestants que només picava una cassola. El març de 2006 Albiol ja va amenaçar tres badalonins, militants de l’Assemblea de Joves de Badalona, d’apallissar-los per tal de fer-los fora de la Plaça de la Vila. Els fets van succeïr durant el transcurs d’una protesta cívica que veïns de la ciutat van protagonitzar espontàniament envers la taula que el PP havia muntat per tal de recollir firmes per fer que el referèndum per l’Estatut s’hagués de fer arreu de l’Estat. Albiol va ser denunciat pels amenaçats, i el candidat va haver d’afrontar un judici en contra seva per amenaces.

El vídeo és clarament un pamflet ultradretà. Jutgeu-lo vosaltres mateixos:


Les reaccions

Les rèpliques no s’han fet esperar. El candidat a l’alcaldia per CiU, Ferran Falcó, ha qualificat el vídeo del PP de “bírria política i moral”, ja que vincula immigració i delinqüència d’una manera “parcial i frívola”. Falcó també ha manifestat que amb aquest posicionament, el PP i el seu candidat, Xavier Garcia Albiol, “s’exclou com a alternativa a l’alcaldia, perquè s’allunya de la centralitat política” i es basa en l’aprofundiment de la “fractura social”.

En aquest mateix sentit, els ecosocialistes han exigit al president del PPC, Josep Piqué, que retiri el DVD editat pels populars, ja que el consideren “xenòfob”. El secretari d’Organització d’ICV, Màrius Garcia, explica que el comportament del PP és “digne de l’ultradretà Le Pen i dels germans Kwaniewski de Polònia, que basen la seva actuació política en la persecució de determinats col·lectius”.

Per la seva banda, el PSC, un dels partits que s’ha sentit més atacat per DVD dels populars per les al·lusions directes a l’alcaldessa, Maite Arqué, ha manifestat que les imatges reflecteixen un discurs “a l’extrema dreta de la dreta”. El primer secretari socialista de Badalona, Jordi Serra, ha definit Garcia Albiol com un hooligan de Le Pen i li ha aconsellat “que es retiri”.

Des d’Esquerra, Jaume Vives ha titllat les imatges editades pel PP com una “indecència, que parteix de mentides i manipula la realitat”. El republicà també li ha retret a Garcia Albiol que hagi “associat seguretat i immigració” quan el mateix líder popular va ser protagonista mesos enrere per “agredir” un jove manifestant durant un acte del PP, al qual encara “no s’ha disculpat”.

Actors sense saber-ho

Entre les moltes denúncies fetes pels partits polítics badalonins, destaca un aspecte del comunicat emès pel candidat a l’alcaldia per CiU, Ferran Falcó, en què assegura que el PP ha utilitzat imatges de ciutadans sense el seu consentiment. “Almenys una de les persones que apareixen al vídeo no va ser advertida de l’objectiu de l’entrevista, ni va signar cap document que autoritzés la difusió de la seva imatge”.