Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El pla d’austeritat del Govern afectarà tot el sector públic i preveu reduir el dèficit uns 1.600 milions el 2010

El pla d’austeritat que ha aprovat aquest dissabte el Govern afectarà a tot el sector públic i es preveu que permetrà reduir el dèficit públic de la Generalitat entre 1.600 i 1.700 milions d’euros aquest 2010. El conseller d’Economia, Antoni Castells, ha explicat que el pla preveu que d’ara al 2013 s’hagi pogut reduir el dèficit dels 6.370 als 2.000 milions. La retallada afectarà entre 220.000 i 240.000 persones. En el cas de les escoles concertades, els mestres tindran la mateixa retallada mitjana del 5% que els funcionaris, i en els concerts sanitaris i d’acció social, es reduirà el 5% del valor de la massa salarial en el total del concert, un 1,18% en acció social i un 3,21 en sanitat.

Redacció
Redacció 29/05/2010

El decret del Govern, en els casos dels concerts en sanitat i acció social, a més de les empreses públiques amb contracte programa, recomana que la reducció s’apliqui als salaris, per evitar els ‘greuges’, tot i que no ho pot obligar. Les mesures aprovades aquest dissabte entraran en vigor l’1 de juny. A més, el Govern ha encarregat que en un mes el departament d’Economia tingui llest un avantprojecte de llei per incrementar els impostos a les rendes més altes, ja sigui amb un increment del tram autonòmic de l’IRPF o amb alguna altra fórmula impositiva que Castells no ha volgut concretar. El conseller ha demanat comprensió a la ciutadania per un pla que assegura que reforçarà l’economia catalana perquè lideri la recuperació econòmica estatal.

Pel que fa les exigències dels socis d’ICV-EUiA per subscriure el pla –que Castells ha constatat que ha aprovat l’executiu per unanimitat-, el decret del Govern no en concreta cap. Així, el text no garanteix que el 2013 els afectats per la retallada de sous recuperaran poder adquisitiu -dependrà de l’evolució de l’economia-, ni s’ha concretat el llindar de 100.000 euros anuals per incrementar els impostos, cosa que es concretarà en el projecte de llei que elabori Economia. El Govern aprovarà dimarts que ve una segona fase del pla d’austeritat per concretar la ralentització d’inversions, com s’aprimarà l’administració catalana i la reprogramació de nous serveis.

En roda de premsa després de la reunió extraordinària del Govern que ha durat poc més d’una hora, el conseller Antoni Castells ha defensat que el paquet de mesures incloses al pla d’austeritat que s’han aprovat aquest dissabte –per entrar en vigor l’1 de juny- és el de més impacte en la reducció del dèficit públic.

Un pla que ha reconegut que pel Govern català no és còmode perquè comporta ‘demanar sacrificis als conjunt dels ciutadans’, especialment als treballadors del sector públic, a qui es retallarà el sou una mitjana del 5%, una tasca ‘mai agradable’. Al capdavall, per Castells, aquest ‘sacrifici’ que es demana especialment als entre 220.000 i 240.000 treballadors públics catalans ‘no es fa perquè sí’ sinó que ‘ha de valer la pena’.

Ha explicat que el Govern havia d’optar o bé per la retallada i la reducció dràstica del dèficit o bé per permetre que seguís creixent la desconfiança en l’economia espanyola, cosa que faria entrar en una etapa ‘d’estancament’ que faria que el país fos ‘cada cop més pobre’. Sacrificis que, per ell, són ‘realment necessaris’, també després que la comunitat internacional instés a aplicar-los, una ‘raó important, però no fonamental’. La fonamental, segons ell, reforçar els fonaments de la recuperació catalana. A més, ha concretat que el president de la Generalitat i els consellers es retallaran el sou un 15%, un 10% els secretaris generals i un 8% els directors generals.

Increment d’impostos

A banda de la retallada de salaris, en el decret d’aquest dissabte també s’hi inclou l’increment en un punt de l’impost de transmissions patrimonials, del 7 al 8%; l’increment de l’impost de circulació pels vehicles més contaminants, estil 4×4, del 15 al 16% (en aquest cas entrarà en vigor l’1 de juliol-; i l’increment de l’impost dels actes jurídics documentats de l’1 a l’1,2%.

De cares a dimarts que ve, el Govern aprovarà el segon bloc del pla, on es concretarà l’alentiment d’inversions, la reprogramació del desplegament d’alguns serveis sanitaris, educatius i d’acció social, i l’aprimament de l’administració catalana. Castells ha afirmat que les retallades no han d’afectar per res a la qualitat dels serveis, un element que no ha negat, alhora, que ‘preocupa’ al Govern.

Així, si pel 2010 s’havia previst un dèficit de 6.370 milions (un 3,25% del PIB), amb l’estalvi d’entre 1.600 i 1.700 milions se situarà en 4,670 (2,4% del PIB). L’objectgiu és que se situï en l’1,5% el 2011 per arribar a l’1,1% que exigeix l’Estat el 2013, uns 2.000 milions com a màxim. Amb els increments impositius, s’ingressaran 100 milions mes aquest 2010 i 200 el 2011.

Un mes per incrementar l’IRPF a les rendes altes

El tercer bloc del pla d’austeritat també s’ha acordat aquest dissabte, si bé per concretar-se en les pròximes setmanes. Es tracta del capítol dels ingressos. Malgrat que Castells era obertament reaci a plantejar ara un increment impositiu a les rendes altes, la pressió dels socis del Govern d’ICV-EUiA i ERC ha fet que l’executiu hagi aprovat aquest dissabte encarregar al departament d’Economia que en el termini d’un mes presenti un avantprojecte de Llei perquè la gent amb rendes més altes tributin més, ja sigui mitjançant l’IRPF o ‘algun altre tribut’. Segons Castells, cal fer-ho amb projecte de llei perquè es modifica l’estructura de l’impost.

El decret llei aprovat aquest dissabte, per tant, no inclou cap concreció relacionada amb l’increment del tram autonòmic de l’IRPF, que no s’aplicarà de forma immediata, com volien els ecosocialistes. ICV-EUiA havia exigit que es passés a recaptar del 21 al 25% del tram autonòmic de l’IRPF per les rendes de més de 100.000 euros l’any. Però el cert és que el decret no concreta ni l’abast de l’increment ni la xifra llindar a partir de la qual aplicar la pujada.

De manera que l’acord d’aquest dissabte –que ha recordat que l’ha aprovat tot el Govern també ICV-EUiA i ERC- es limita a comprometre la voluntat política de l’executiu, que encarrega a Economia que en un mes tingui llest un projecte de llei amb increments fiscals progressius per a les rendes més altes. L’acord concreta que el projecte de llei es tramitarà de forma urgent per la fórmula de la lectura única.

Amb aquest termini, Castells es vol assegurar també que es conegui l’abast de les mesures d’altres comunitats autònomes, per evitar la fugida de les rendes més elevades de Catalunya cap a altres comunitats amb menys pressió impositiva.

El decret tampoc garanteix que el 2013 els treballadors del sector públic a qui ara es retalla el sou recuperin la seva capacitat adquisitiva, com també exigia ICV-EUiA. El text aprovat aquest dissabte es limita a condicionar la recuperació a l’evolució de l’economia.

El sacrifici ‘val la pena’

Tot plegat, un paquet de mesures que, per Castells, ‘marquen un camí’ a l’Estat espanyol que creu que evidencia la ‘determinació i convicció’ amb què el Govern fa el pla d’ajustament que permetrà que Catalunya ‘creixi’ fins a liderar la recuperació econòmica espanyola.

Ha demanat als catalans que ‘entenguin’ que el ‘sacrifici val la pena’ perquè es garantirà la recuperació i sostenibilitat de l’economia del país. Ara per ara per ara, no contempla que calgui prendre més mesures, si bé ha reconegut que la ‘senda de reconducció del dèficit és molt exigent’, de manera que ‘és possible’ que se n’hagin d’afegir més endavant, malgrat que les aprovades aquest dissabte són el ‘paquet fort que suposa un cop qualitatiu’.