Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

El passat de Günter Grass, ja en català

Ja són a les llibreries i en català les polèmiques memòries del premi Nobel alemany Günter Grass, que detallen alguns moments de la seva vida que ja se sabien, com ara que havia participat en la II Guerra Mundial, i d’altres d’inèdits, com que va estar a les files de les temudes Waffen SS de l’exèrcit nazi.

Redacció 12/04/2007

El títol del Tot pelant la ceba (Edicions 62), textual de l’alemany, es refereix a l’exercici d’anar-se despullant de records i vivències. El capítol titulat “De com vaig aprendre a tenir por” és el que va aixecar polseguera a Alemanya, la tardor passada. En aquesta part del llibre, Günter Grass explica la seva experiència com a recluta de les Waffen SS, unitats d’èlit de l’exèrcit nazi. Grass, que tenia 17 anys, hi relata -entre altres fets- l’entrenament com a tripulant de tancs i una topada amb l’exèrcit soviètic.

L’aparició de les memòries van provocar un allau de reaccions tant a Alemanya com al principat. Al país germànic van lamentar que, d’haver-se sabut, els acadèmics nòrdics que atorguen el Nobel s’ho haguessin pensat dues vegades. De totes maneres molts disculpen a Grass, ja que tots els joves de llavors havien d’allistar-se. El papa Benet XVI va patir quelcom similar, tal com va explicar ell mateix fa anys.

“Tot pelant la ceba” ha estat un èxit de vendes a Alemanya l’últim any i Grass ha suscitat, com sempre, una gran expectació a la recent fira del llibre de Leipzig. Allà, l’Institut Ramon Llull va arribar a un primer acord amb el Nobel alemany perquè Grass col·labori en el programa de la Cultura Catalana a Frankfurt, l’octubre vinent.