Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El Parlament insisteix en reclamar al TC que no jutgi els articles de l’Estatut idèntics a altres no recorreguts pel PP

El Parlament ha tornat a demanar al Tribunal Constitucional (TC) que deixi sense efecte el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel PP contra els articles de l’Estatut que són idèntics o similars en els estatuts d’Andalusia, Aragó, les Illes Balears i el País Valencià, que han estat aprovats amb els vots del PP. Per la cambra, això representa una ‘contradicció evident’. En un nou escrit d’al·legacions presentat aquest dimecres pels serveis jurídics de la cambra, els lletrats consideren que ‘l’actuació processal dels recurrents impugnant uns preceptes de l’Estatut català i aprovant, en canvi, altres preceptes idèntics o similars d’estatuts posteriors, fa perdre l’interès legítim del recurs d’inconstitucionalitat’.

Redacció
Redacció 26/10/2007

Els serveis jurídics consideren ‘de sentit comú’ que ‘aquest interès inicial desapareix quan, per ates propis i sobrevinguts del recurrent, aquest posa de manifest, explícitament o implícita, que aquest objectiu deixa d’existir, car no es pot donar cap altra explicació al fet d’haver aprovat els preceptes dels estatuts posteriors’.

Els lletrats considera que l’actuació del PP presenta ‘una contradicció evident amb un indubtable efecte sobre el que es tracta’. Una contradicció que ‘no pot ser considerada com a irrellevant a efectes processals, ja que, en el fons, aquesta conducte ha d’equivaler, literalment, a una renúncia o a un desistiment implícit del recurs respecte a aquells preceptes perquè els actes propis i sobrevinguts del recurrent fan que desparegui l’inte`res legítim de l’acció processal’.

A més, el Parlament, tot donant suport al recurs de súplica presentat pel Govern, demana al Constitucional que valori els arguments exposats i en motivi la resolució, ja que sinó, podria provocar una situació ‘d’arbitrarietat’ i ‘indefensió’.

En el nou escrit d’al·legacions presentat aquest dimecres pels serveis jurídics de la cambra, els lletrats lamenten que l’alt tribunal rebutgés el passat 12 de setembre l’argument plantejat en contestar els escrits enviats pel Parlament i el Govern al juliol, que es limités a afegir-lo a les actuacions en lliurés una còpia a les parts personades, atenent que ‘no es procedent el que es demana’.

Els serveis jurídics de la cambra consideren ‘evident’ que ‘una posició com la que aquesta part i el Govern de la Generalitat van fer en els seus escrits del mes de juliol passat, no podia ser rebutjada del tot amb una provisió sense cap motivació’. A més, conclou que el Parlament ‘ha d’insistir en la necessitat que el TC valori els fets i els arguments exposats en l’escrit del 30 de juliol del 2007 i resolgui expressament el que s’hi sol·licita o, en cas de no estimar la sol·licitud, motivi les raons per les quals considera que no és procedent’.