Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El ministre de Cultura espanyol es compromet a agilitzar els tràmits per a la restitució dels papers de Salamanca

El ministre de Cultura, César Antonio Molina, s’ha compromès avui dimecres al Congrés a ‘agilitzar els treballs tècnics’ necessaris per poder convocar la Comissió Mixta Ministeri-Generalitat que preveu la llei per restituir els 2 milions de documents propietat d’ajuntaments, entitats privades i particulars de Catalunya que encara es troben a l’Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca. Aquesta Comissió ha d’avalar la catalogació feta pels representants de la Generalitat, per fer que retornin tan sols aquells documents que pertanyen a Catalunya i no es pugi tornar a impugnar el procés als tribunals. Els partits catalans no s’han estat d’esbroncar al ministre, que torna a “prometre”, com feia la seva predecessora, uns papers que haurien de ser a Catalunya des de l’octubre de 2006.

Redacció
Redacció 29/08/2007

El ministre de Cultura ha explicat durant la seva intervenció inicial en la primera compareixença al Congrés des que va ser nomenat al juliol que ‘agilitzarem els treballs tècnics necessaris per poder convocar la comissió mixta Ministeri-Generalitat’.

Aquesta comissió ha d’avalar la catalogació feta pels representants de la Generalitat per tal de donar llum verda a la restitució de els 2 milions de documents propietat d’ajuntaments, entitats privades i particulars de Catalunya que encara es troben a l’Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca, i ha d’assegurar que es retornin tan sols aquells documents que pertanyen a Catalunya per tal d’evitar una nova impugnació als tribunals.

Molina també ha assegurat que els papers de la seva família estan allà (a l’Arxiu de Salamanca). ‘És un tema que a mi m’afecta, i si algú ho pot entendre sóc jo’. Però tot i així no ha volgut donar una data aproximada del retorn dels papers a Catalunya. Ha promès ‘rapidesa’ i que es farà, ‘ho hem fet bé i de manera definitiva’, ha assegurat el ministre.

Els grups catalans reclamen una data per al retorn dels ‘papers’

El diputat de CiU Jordi Vilajoana ha demanat al ministre dates concretes perquè aquests 2.000 documents que queden per retornar siguin finalment a Catalunya. ‘El perseguirem’ amb aquest tema, li ha dit Vilajoana i ha fixat coma data límit el 31 de desembre d’aquest any. El diputat també ha recordat que la Generalitat ja ha fet la feina que havia de fer per llei, que era catalogar els documents i li ha dit al ministre que ara qui ha de fer la feina és la seva cartera. ‘S’ha de fer perquè tècnicament es pot fer, i per tant, no té sentit perdre més temps’, ha sentenciat Vilajoana.

Més enllà dels ‘papers de Salamanca’, Vilajoana ha demanat més atenció a la promoció de les llengües oficials de l’estat espanyol que no són el castellà. El diputat convergent ha recordat que es dedica molt poc a la promoció del català-l’any 2005 tan sols el 2% de la partida per la promoció de la literatura- i que cal que la seva cartera s’impliqui amb més força en aquesta tasca.

El diputat d’ERC, Joan Tardà ha començat la seva intervenció dient que ‘estem cansats i a vegades pensem que ens volen prendre el pèl’, per l’actuació del Ministeri de Cultura en relació amb la documentació de Salamanca Tardà ha recordat que el president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero es va comprometre personalment a retornar els documents de l’Arxiu de Salamanca. ‘A l’octubre del 2006 ja estaven en condicions de validar la feina feta pels tècnics’ que van identificar els documents, ‘i no hi han fet’. ‘Em passat de l’alegria a la desesperació’, creu Tardà.

‘A vostè li demanem que marqui el gol’, ha dit Tardà en un símil futbolístic. ‘No ens vinguin amb més tardances, si no ho fa vostè de manera immediata la documentació no arribarà’, considera el republicà, i ha recordat que ERC ha ‘estat extremadament lleial’. Tardà creu que ‘potser algú està temptat a pensar que no val la pena veure sortir dos camions amb els 2 milions de documents sortint de Salamanca’, tot i que espera que no sigui així.

La diputada d’ICV Carme Garcia ha dit que si no es resol el retorn dels ‘papers de Salamanca’ hi haurà un problema de falta de credibilitat i ‘la falta de credibilitat es paga’. ‘No es poden prometre qüestions de tanta sensibilitat i deixar-ho a mitges’, ha dit la diputada.’La Generalitat ha fet els deures’ respecte a la identificació dels documents. ‘No té justificació aquesta parada’ en el retorn dels ‘papers de Salamanca’, creu la diputada ecosocialista. García ha donat un termini de trenta dies màxim convocar la Comissió bilateral Ministeri-Generalitat.

Davant d’aquestes demandes el ministre tan sols ha demanat que tots confiessin en la seva paraula.