Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Indústria no convenç als veïns d’Alcanar, que continuaran mobilitzats

Representants de tots els partits de l’Ajuntament d’Alcanar (Montsià), després de la reunió amb el secretari general espanyol d’Energia, Ignasi Nieto, creuen que tant el Ministeri d’Indústria com l’empresa que ha presentant el projecte de la planta de gas d’Alcanar, Escal UGS, han mostrat la seva voluntat d’estudiar un canvi d’emplaçament per a la planta, però no ha estat avui el dia en què s’ha posat sobre la taula una nova proposta. L’alcalde en funcions, Josep Maria Sancho, creu que tampoc és viable traslladar el problema a un poble veí. El dipòsit submarí de gas, d’altra banda, sí creuen que no es canviarà. L’Ajuntament mantindrà dijous vinent una reunió amb el Departament de Medi Ambient i divendres, amb l’empresa explotadora.

Redacció
Redacció 07/09/2007

El representants de tots els partits polítics de l’Ajuntament d’Alcanar i el seu alcalde en funcions, Josep Sancho (ERC), han assistit a una reunió al Ministeri d’Indústria espanyol amb el secretari general d’Energia espanyol, Ignasi Nieto per tractar de trobar una sol·lucio al projecte de la planta de tractament que es pensa instal·lar a Vinaròs, però a tan sols un quilòmetre i mig del nucli urbà d’Alcanar, i que consideren que pot comportar riscos per a la salut i per l’economia local.

Segons l’alcalde en funcions, Josep Sancho, la reunió ha tingut ‘poques novetats’, tan sols s’ha reiterat el compromís tant de l’empresa canadenca Escal UGS com del Ministeri d’Indústria espanyol d’estudiar un possible canvi en l’emplaçament de la planta de tractament de gas, però en cap cas sembla possible modificar la construcció del dipòsit submarí.

Aquesta reunió no ha servit però perquè el Ministeri posés sobre la taula un nou projecte per modificar l’emplaçament de la planta. ‘No és l’ajuntament d’Alcanar qui ha d’entrar a dir quin ha de ser l’emplaçament’, ha dit Sancho, i ha afegit que al ‘tractar-se d’una obra d’interès general és el Ministeri qui té la responsabilitat de buscar una ubicació’.Sancho creu que la problemàtica és una vegada més ‘l’interès general per sobre de l’interès d’un territori’.

L’alcalde també considera que l’àrea del projecte de dipòsit de gas que pot tenir efectes negatius pel territori ‘no està ben delimitada’. En aquesta línia, Sancho ha recordat que a la zona hi ha tot un seguit d’indústries ‘que tenen un risc’ com la planta marina que està a 21 kilòmetres de la costa, la central tèrmica i la central nuclear. ‘A la zona s’està concentrant molta industria perillosa i moltes vegades, no és només que hi hagi una planta que pugi tenir impacte visual’, en referència al projecte de l’empresa canadenca, sinó que el problema més seriós, ‘és que massa vegades l’interés general afecta a la zona’.

El dipòsit submarí és ‘innegociable’

Segons ha explicat l’alcalde accidental, el Ministeri considera ‘innegociable’ el desenvolupament del dipòsit submarí de gas. ‘Com a alcalde he lamentat que en una primera etapa no s’hagués mostrat obert a un procés de diàleg i transparència sobre el projecte abans de publicar-se al BOE en ple mes d’agost’, ha dit Sancho.

El representats polítics consideren que tampoc pot ser una solució viable traslladar la planta de tractament al poble veí, ja que la afectació serà la mateixa però uns kilòmetres més enllà.

Sancho: ‘reunió poc fructífera’

El tinent alcalde d’Esquerra, i alcalde en funcions d’Alcanar, Josep Sancho ha valorat la reunió d’avui com de ‘poc fructífera’. Segons Sancho ‘és desencisant que el Ministeri d’Indústria avui hagi mostrat una gran manca de concreció sobre les alternatives a la ubicació de la planta transformadora de gas’.

‘Hi manca una exposició clara del projecte i de les seves conseqüències, per la qual cosa es fa difícil creure en les possibilitats de canvis en el mateix o en la ubicació de la planta de tractament de gas’, ha assegurat l’alcalde, i ha fet una crida per ‘seguir mobilitzats perquè avui no s’ha donat cap concreció ni compromís i l’amenaça de la instal·lació segueix igual de viva que el primer dia’.

Per acabar, Josep Sancho ha fet saber que ha manifestat als representants del Ministeri d’Indústria espanyol el malestar de l’Ajuntament d’Alcanar per no haver rebut, a hores d’ara, resposta a la demanda de reunió formulada per l’alcalde Alfons Montserrat setmanes enrere, i per això els hi ha donat en mà les dues cartes cursades des de l’ajuntament sol·licitant una reunió amb el Ministeri.