Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Quatre anys més tard, l’Estat espanyol autoritza el retorn d’una segona partida dels ‘Papers de Salamanca’

Quatre anys després d’acordar la devolució de la documentació catalana, el Ministeri de Cultura espanyol ha autoritzat aquest dilluns el trasllat i entrega d’una segona remesa de fons documentals de particulars i entitats pertanyents als ‘Papers de Salamanca’, que encara seguien a l’Arxiu General de la Guerra Civil de la ciutat espanyola. La resolució autoritza el retorn de 272 caixes amb documents i 462 llibres. El seu destí serà l’Arxiu de Sant Cugat i els propietaris, segons la Llei, podran recuperar els originals o si ho volen deixar-los en dipòsit. La que s’autoritza ara no es tracta de la darrera remesa, ja que segons les fonts consultades en quedaria una altra d’un volum similar per entregar a Catalunya i completar el procés de restitució. Ara per ara no se sap quan s’autoritzarà el retorn d’aquesta darrera remesa, i això que el ministre espanyol de Cultura es va comprometre el 2008 a retornar-los ‘immediatament’.

Redacció
Redacció 17/05/2010

El darrer enviament de papers va ser el desembre de 2008, quan van arribar a Catalunya les darreres set caixes de ‘papers de Salamanca’ propietat de la Generalitat, que es van quedar a l’Arxiu General de la Guerra Civil al gener del 2006.

La devolució de les set caixes de la Generalitat tancava la primera fase del retorn de ‘papers de Salamanca’, que va continuar amb la digitalització de la resta de documents propietat de privats i entitats (prop de 2 milions) que es trobaven al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

Quatre anys de retard

Els documents havien d’haver retornat a Catalunya al 2006, però l’Ajuntament de Salamanca va presentar un recurs a l’Audiència Nacional espanyola per impedir-ho. Aquesta va determinar que els papers havien de ser traslladats al Principat juntament amb la resta de caixes, però la devolució va començar fins el 2008, en què l’exministre de Cultura espanyol, César Antonio Molina, es va comprometre amb el conseller de Cultura, Joan Manuel Treserras, a fer efectiu el retorn de manera ‘immediata’. Malgrat l’enviament dels propers dies, el drama dels ‘Papers de Salamanca’ no sembla tenir final.