Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

Grande-Marlaska reobre el cas contra Otegi per enaltiment del terrorisme

|

- Publicitat -

El jutge de l’Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska, ha decidit reobrir el cas contra el líder de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, i 22 persones més, per un suposat delicte d’enaltiment del terrorisme, després de constatar l’existència d’una cinta de vídeo de l’acte pel qual va ser encausat. Marlaska havia arxivat el sumari el mes d’abril precisament perquè en aquell moment no disposava de cap enregistrament de les suposades manifestacions d’Otegi ni de l’acte en què van participar la resta d’imputats. El jutge argumenta que les paraules d’Otegi podrien ser constitutives de delicte i per aquest motiu recupera el sumari en la fase d’instrucció.

Publicitat

El jutge recupera d’aquesta manera la causa oberta contra Arnaldo Otegi per delictes de participació en una manifestació il·legal i enaltiment del terrorisme en el transcurs de l’acte d’homenatge a l’etarra Arkaitz Otazua, que va morir l’any 2003 a Alto de Herrera (Àlava), en un tiroteig amb la Ertzaintza. Juntament amb Otegi, consten a la causa els noms de 22 persones –entre les quals hi ha Joseba Permach-, que tan sols estaven acusades de manifestació il·legal.

Grande-Marlaska contradiu els criteris de la fiscalia, que el passat 14 de març va demanar el sobreseïment de la causa per a tots els imputats i que ara manté aquest parer. En la seva interlocutòria, Marlaska demana a la Guàrdia Civil i al Cos Nacional de Policia que presentin informes en deu dies per determinar si els imputats formaven part de la Mesa Nacional de Batasuna en la data en què van fer l’homenatge a Otazua.

El passat 23 de març l’Audiència va arxivar un cas similar en què el líder de la il·legalitzada Batasuna estava igualment acusat d’enaltiment del terrorisme per l’homentge a l’etarra Olaia Castresana. En aquella ocasió, i després d’una jornada maratoniana en què Otegi va ser traslladat en avió a Madrid, el fiscal va retirar les acusacions i va desfermar una nova tempesta política entre el PP i el PSOE.

Otegi té altres causes a l’Audiència Nacional. La principal és la que consta com a acusat de pertinença a banda armada pel suposat finançament de les activitats de la banda a través de les herriko tabernes. També té pendent dues causes per enaltiment del terrorisme per actes en homenatge al pres José María Sagarduy i de presentació de la proposta de Batasuna a l’estadi d’Anoeta l’any 2004.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió