Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El Govern valencià guardona al Rei en plena marea antimonàrquica

El Govern valencià va acordar ahir concedir al Rei Joan Carles l’Alta Distinció de la Generalitat amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, Dia del País Valencià. La decisió del Consell s’efectua enmig de la polèmica deslligada entorn de la monarquia i a la crema de retrats en diferents punts d’Espanya de la imatge del monarca. I atenció, un dels motius pels quals la Generalitat valenciana reconeix aquest premi al monarca és perquè creu que ‘el Rei és el garant de les llibertats valencianes’.

Redacció
Redacció 08/10/2007

Sense obviar el context en el qual s’ha decidit atorgar aquesta distinció, el portaveu de la Generalitat, Vicente Rambla, va matisar que els valors que justifiquen aquest guardó estan més que acreditats ‘independentment del moment’ i va qualificar la figura del Rei ‘com protagonista indiscutible de la recuperació de la democràcia en la nació espanyola, i clau en la seva conformació com monarquia parlamentària’. Rambla va expressar que la notícia es va transmetre ahir mateix a la Casa Reial per part del president de la Generalitat, Francisco Camps, i va expressar que la condecoració es lliurarà en un acte posterior a la celebració del pròxim dimarts per la impossibilitat dels representants de la Corona per a acudir a la cita. El decret aprovat pel consell reconeix al Rei com ‘garant de les llibertats valencianes’, recuperades ‘plenament’ gràcies a l’Estatut d’Autonomia que ‘encaixa en el model d’Estat que la Constitució defineix i que la Corona culmina’.

La festivitat del 9 d´Octubre reconeixerà d’igual manera el treball i trajectòria de diferents personalitats i institucions. Així, la província d’Alacant estarà present en aquesta cita a través dels guardons que la Generalitat ha decidit concedir al romeria de la Santa Faz, el sanatori per a leprosos de Fontilles i al jugador alacantí de voleibol José Luis Moltó.