Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El Govern inverteix un 17% menys per habitant a Catalunya que al conjunt de l’Estat espanyol

La patronal catalana Foment del Treball Nacional, integrada en la CEOE, va dir ahir ‘prou’ al dèficit inversor del Govern central a Catalunya amb dades damunt de la taula. Durant l’última dècada, Catalunya ha anat rebent sistemàticament menys recursos que la resta de nacionalitats i regions a través dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), el que s’ha traduït en una inversió per habitant de 280 euros, gairebé un 10% inferior a la mitjana del conjunt de l’Estat, que en el període 1997-2007 ha estat al voltant de 310 euros. Respecte als acords sobre els pressupostos, el president de la patronal va assegurar haver vist ‘somriures’ en els òrgans que componen la ‘tecnoestructura de l’Estat’ que, segons el seu parer, semblen dir: ‘Poseu el que vulgueu, que ja liquidarem el que ens sembli’.

Redacció
Redacció 09/11/2007

Mentre la inversió mitja per càpita fiu de 167 euros, al període 1991-2006, a Catalunya se’n van destinar 138, un 17% menys. A la Comunitat de Madrid va arribar als 169 euros per habitant i a Andalusia, els 149. Les dades aportades per l’organització empresarial procedeixen dels PGE i de l’Anuari Estadístic del Ministeri de Foment. ‘Això és el que hi ha, no és opinable’, va assegurar el president de la gran patronal catalana, Joan Rossell, qui, a continuació, es va emprar a fons.

‘Els ciutadans de Catalunya hem de ser tractats amb igualtat a la resta, ni més ni menys. Que no ens diguin que ens duem els diners a cabassos, ni que no som solidaris. Ja està bé, si paguem els mateixos impostos, hem de rebre les mateixes inversions que els altres (…) I si no, que ens baixin els impostos’, va afirmar. Foment va promoure, al 1899, una objecció fiscal dels industrials i comerciants catalans, episodi conegut com tancament de caixes. Amb tot, Rossell no va encoratjar ahir una rebel·lió tributària, a la qual es va referir recentment l’expresident Jordi Pujol.

El dirigent empresarial va advocar, ‘per un temps’, per rebatre de forma ‘pedagògica’ les ‘agressions verbals i escrites’ que rep Catalunya respecte a les inversions. ‘És mentida que rebem un tracte a favor’, va insistir. A més de ser injust, el dèficit inversor afecta a l’economia: ‘Les empreses catalanes no poden seguir perdent competitivitat’, va advertir Rossell. Joan Rossell també va recordar el paupèrrim nivell d’execució de les inversions previstes. Les dades sobre el nivell de compliment pressupostari del ministeri que dirigeix Magdalena Álvarez, els seus organismes autònoms i les seves empreses adscrites (Renfe, AENA, Ports de l’Estat i ADIF, entre altres) mostren que en el quinquenni 2002-2006 només va arribar el 74,2%. Per al conjunt d’inversions regionalizades a tot l’Estat espanyol, el grau d’execució va ser del 86%. En quatre comunitats s’ha invertit fins i tot més del pressupostat: Aragó (el 124,3%), Extremadura (103,6%), Madrid (102,2%) i Cantàbria (101,7%).

Una de les clàusules del recent acord entre el ministre d’Economia, Pedro Solbes, i el conseller d’Economia, Antoni Castells, que garanteixen que el Govern compensarà les desviacions entre la xifra pressupostada i la realitzada, és que el grau d’execució de les inversions no podrà ser inferior a la mitjana del conjunt d’Espanya. Encara i amb això, Rossell es va mostrar poc inclinat a creure que els pressupostos aprovats pel 2008 arribin a executar-se en la seva totalitat a Catalunya.
El president de la patronal va assegurar haver vist ‘somriures’ en els òrgans que componen la ‘tecnoestructura de l’Estat’ que, segons el seu parer, semblen dir: ‘Poseu el que vulgueu, que ja liquidarem el que ens sembli’.

En una intervenció de to dur i contundent, Rossell va advertir del ‘perill d’explosió social’ que viu la societat catalana, en línia amb el risc de allunyament i desafección de Catalunya cap a Espanya expressat un dia abans a Madrid pel president del Govern català, José Montilla. ‘La història es repeteix des de fa segles. Qui estem a favor de la integració som molts, però cada vegada ens sentim més incòmodes, estem en un moment molt perillós’, va alertar Rossell.

A preguntes de periodistes, el president de Foment del Treball Nacional va aprofitar per a exigir al Govern central que publiqui ‘d’una vegada’ les balances fiscals’, en un exercici de ‘transparència’ i ‘democràcia’. ‘O és que algú té quelcom a amagar?’, va dir.