Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El fiscal aporta una conversa telefònica on un dels acusats suposadament reconeix la mort d’Isanta durant la Patum del 2005

El fiscal del judici per la mort de Josep Maria Isanta a Berga ha presentat com a prova una suposada conversa telefònica entre Raul B.B., un dels acusats, i la seva mare, on el processat afirma ‘parece que hayamos matado al hijo del Rey en vez de a un subnormal’ i ‘cojo y lo mato otra vez’. Raul B.B., que pertany a la família dels ‘Catoños’, ha afirmat en el judici que se celebra a l’Audiència de Barcelona que ‘no reconeix la seva veu ni la de la seva mare’ en aquesta gravació. Abans havia negat haver participat en la mort d’Isanta i en les diferents agressions durant la Patum de l’any 2005.

Redacció
Redacció 03/10/2007

En el judici que ha començat aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona, la fiscalia demana entre 48 i 53 anys i multa de 4.800 euros per a cada un dels nou acusats d’apunyalar mortalment Josep Maria Isanta i agredir tretze persones més, tres d’elles amb arma blanca, durant una baralla multitudinària en les festes de la Patum de Berga al maig del 2005.

L’acusació pública i la que representa a l’Ajuntament de Berga consideren que els nou acusats són responsables d’un delicte d’homicidi, tres intents d’homicidi, lesions, amenaces i desordres públics a banda de faltes de lesions i maltractaments. Per la seva banda, l’advocat que representa la família Isanta qualifica la mort de Josep Maria ‘d’assassinat amb traïdoria’ i per això demana 18 anys de presó per a cadascun dels processats més tres anys per un delicte de desordres públics.

Les acusacions consideren que els nou processats, Raul B.B., Antonio S.F., Juan P.P., Ridouan H., Azeddine M., Eudy Leandro M.A., Augusto F.M., Pablo Enrique M.V. i Santiago S.P., van actuar amb els sis menors condemnats i altres persones no identificades, en l’agressió de diverses persones per l’avinguda del Canal Industrial del Berga el 27 de maig del 2005 mentre es festejava un concert alternatiu a les festes de la Patum. Segons les acusacions, i la sentència del Jutjat de Menors del juliol del 2006, el grup anava ensenyant dues navalles i amenaçava la gent amb qui es creuava. La seva forma d’actuar era similar sempre rodejant les víctimes i començant a agredir-les sense que poguessin escapar.

D’aquesta forma, haurien matat a Josep Maria Isanta que va rebre quatre ganivetades a banda de nombrosos cops de puny i puntades de peu quan va anar a ajudar al seu germà, que també va resultar agredit a l’igual que una desena de persones més, entre elles tres amb arma blanca. Els Mossos d’Esquadra, que havien rebut diverses trucades quan van començar les agressions, van detenir 19 persones tot i que només van ser imputades pels delictes nou adults, que es jutgen a partir d’aquest dimarts, i vuit menors, dels quals sis van ser condemnats a penes d’entre tres i set anys d’internament tancat pels delictes d’homicidi, intent d’homicidi i desordre públic, i faltes de lesions i amenaces. Els altres dos van ser absolts.

En el judici que ha començat aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona han declarat cinc dels nou acusats. Raul B.B. ha explicat que el dia dels fets es trobava amb altres dos acusats en una zona pròxima al lloc dels fets tocant la guitarra i que durant tota la nit va anar veient la resta de processats en algun lloc o altre de la fira. També ha destacat que ‘prop d’una rotonda’ va veure molta gent ‘perquè vaig sentir que hi havia una baralla’, però ‘com no volia problemes’ va marxar acompanyat d’un dels altres processats Antonio S.F.

Quan estaven pròxims a les atraccions alguns amics li van dir que el seu germà petit estava detingut pels Mossos d’Esquadra i per això va anar a buscar la seva mare en un bar on es reunien. Va ser allà on els agents el van detenir, juntament amb alguns amics seus, i el van acusar de les agressions i la mort d’una persona.

Raul B.B. ha negat haver participat en les agressions, tot i que ha explicat que un dels menors portava una navalla, però no va veure si l’utilitzava. Sobre la gravació d’una conversa telefònica amb la seva mare mentre era la presó, feta a l’abril del 2006 quan els Mossos investigaven el clan ‘Catoño’ per un suposat delicte de tràfic de drogues, el processat ha dit que no reconeixia ni la seva veu ‘ni la de la meva mare’. En aquest sentit, en la conversa el processat afirma que ‘parece que hayamos matado al hijo del rei’, i que ‘cojo y lo mato otra vez’, en referència a la víctima. Tot i que en cap moment fa una clara autoculpació de l’agressió mortal, les acusacions consideren que la conversa indica que hi va participar en les baralles.

Un altre dels processats, Santiago S.P., ha declarat en el judici per la mort de Josep Maria Isanta durant les festes de la Patum l’any 2005 a Berga que va veure com Pablo Enrique M.V., també acusat, va clavar una navalla en el pit d’una persona durant la baralla ‘on hi participaven entre 70 i 80 persones’. Per la seva banda, Pablo Enrique M.V. ha dit que en cap moment ell va clavar cap navalla, tot i que sí es va barallar i que van ser el seu cosí, Christian, i un altre noi, Norberto, els que portaven armes blanques i les van utilitzar per agredir dues de les víctimes. Aquests dos menors van ser dels sis condemnats en el judici del Jutjat de Menors fa un any i tres mesos per un delicte d’homicidi i tres intents d’homicidi, entre altres.

Santiago S.P. ha declarat que estava molt begut i que va anar a la festa sol, tot i que quan va veure com es començaven a barallar ‘vaig ficar-me al mig per separar’. Tot i això, com l’estaven agredint ha explicat que va començar també a donar cops. A la seva roba la policia va trobar taques de sang d’Isanta i dues persones més agredides, tot i que el processat, que pateix una esquizofrènia, ha destacat que va veure a un noi al terra i el va ajudar a arribar cap a la gespa, i ‘després va resultar que era la víctima mortal’. També ha destacat que va ser detingut en el mateix bar on la majoria d’acusats, i que en cap moment va agredir amb una navalla ningú.

Per la seva banda, Pablo Enrique ha explicat que en cap moment va clavar una navalla i que només va anar a ajudar al seu cosí Christian i a Norberto perquè s’havien ficat amb ells, i per això va barallar-se ‘sempre amb les mans’. Aquest processat, que també tenia taques de sang d’Isanta a la seva roba, ha remarcat que va veure com aquests dos menors estaven clavant les navalles que portaven a una persona en el terra i per això els hi va treure. Tot i això, els menors les van aconseguir un altre cop i van apunyalar una segona persona, fins que ‘vaig treure’ls hi per segona vegada’.

Augusto Felipe M., un dels altres acusats i nebot de l’anterior, ha declarat que ell quan va veure la baralla va marxar cap a casa sense ficar-se en problemes, tot i que ha reconegut que alguns dels seus familiars hi participaven. També ha especificat que va veure un dels menors amb una navalla però ‘no utilitzant-la’.

En el mateix sentit, ha testificat Juan P.P., que també va veure un dels menors amb la navalla, però sense dir qui era. Ell ha reconegut haver participat en la baralla, ‘per defensar una noia’, i ha dit que era ‘multitudinària’, amb persones de diferents estètiques. Aquest acusat, que anava amb Raul B.B., ha insistit que no tots els processats van participar en aquesta baralla, i que les restes de sang que tenia en la seva roba era per ‘una lesió del dia anterior de Raul’. El judici continuarà aquest dimecres amb la declaració de la resta d’acusats.