Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El Congrés espanyol aprova la retallada per un sol vot i gràcies a l’abstenció de CiU, CC i UPN

El Congrés espanyol ha convalidat per la mínima aquest dijous el decret amb mesures com la rebaixa del sou dels funcionaris o la congelació de les pensions. Mentre que els 169 diputats del PSOE hi han votat a favor, els 153 del PP, els 5 d’ERC-IU-ICV, els 6 del PNB i 4 del grup mixt, que sumen 168, ho han fet en contra. Les abstencions de Coalició Canària (2), UPN (1) i CiU (10) han permès que les mesures del govern espanyol tiressin endavant. El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha exigit que l’executiu espanyol convoqui eleccions anticipades tot i que s’ha abstingut permetent que el text tirés endavant. Duran ho ha justificat assegurant que els mercats ‘ho reflectirien’ i les conseqüències pels pensionistes serien ‘pitjors’. ERC i ICV hi han votat en contra.

Redacció
Redacció 27/05/2010

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol ha afirmat davant del Ple que es tracta d’un paquet de mesures ‘dolorós’ per a l’executiu, però ‘urgent i imprescindible’ per reduir amb rapidesa el dèficit públic i consolidar l’economia en els dos pròxims exercicis. L’esforç que el govern espanyol demana als funcionaris, ha afegit, ‘servirà perquè molts altres ciutadans puguin seguir protegits davant la situació d’atur, per ajudar el futur del país, recuperar el creixement i la creació d’ocupació i garantir que les pròximes generacions puguin gaudir de l’estat del benestar’.

El president del PP, Mariano Rajoy, ha explicat que cal reduir el dèficit ‘però no així’. Ha explicat que el seu grup votarà en contra del real decret de mesures per reduir el dèficit ‘perquè el primer problema de l’economia espanyola avui es diu desconfiança, i el que passa és que és Zapatero i la seva peculiar manera de fer les coses la principal causa de la desconfiança’. Ha criticat al president espanyol que no s’hagi reunit amb ell ell les últimes setmanes perquè ha assegurat que ‘en una hora podríem trobar una alternativa a la reducció del es pensions’. Ha repetit que Zapatero és ‘el principal problema de l’economia espanyola’ i aquest decret significa ‘el fracàs de tota la seva política’.

CiU s’absté per responsabilitat

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha exigit al president del govern espanyol que quan s’aprovi la reforma laboral i les mesures que proposa el Fons Monetari Internacional convoqui eleccions perquè no comptarà amb els suports necessaris per aprovar els pressupostos. ‘Això no s’aguanta més, li ha dit Duran. Sobre el resultat de la votació, Duran ha dit que ‘tothom sap què passaria’ si no s’aprovés, assegurant que els mercats ho ‘reflectirien’ i les conseqüències pels pensionistes serien ‘pitjors’.

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Ridao, ha explicat el seu vot negatiu al decret llei amb mesures per reduir el dèficit perquè ‘el primer que s’ha de fer per sortir del forat és no fer-lo més profund’ i ha retret al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ‘si hagués podat alguna branca no caldria talar l’arbre sencer’. Ridao ha criticat que el govern espanyol ‘fa temps que es va alçar sobre el pedestal dels onze milions de vots sense escoltar ningú i sense fer autocrítica’ i finalment ‘el toro l’ha envestit’. Considera que el pla del govern ‘quan està al costat del precipici’ és ‘més dolorós del necessari’.