Edició 2187

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 21 de juliol del 2024
Edició 2187

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 21 de juliol del 2024

El Col·legi de Periodistes rebutja el sistema de blocs aplicat a la informació política

|

- Publicitat -

En un comunicat signat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Asociación de la Prensa de Madrid, el periodistes constaten que el partits politics tracten de substituir la informació dels periodistes professionals per notes oficials o peces audiovisuals elaborades específicament per als mitjans, sense indicació d’autor o amb un contingut més propagandístic que informatiu. A més, assenyalen que cada vegada és més freqüent la discriminació a mitjans de comunicació i a periodistes en funció d’afinitats i en detriment de la crítica.

Publicitat

El comunicat presentat també lamenta que els criteris de neutralitat, equitat, pluralitat i equilibri que han de caracteritzar una democràcia avançada s’interpreten i apliquen erròniament amb sistemes de blocs que fan cas omís del interès informatiu i dels principis professionals més elementals del periodisme.

El Col·legi de Periodistes considera també que la supervivència d’aquests sistemes de control afecta la qualitat de la democràcia i contribueix a l’allunyament de la ciutadania respecte a la política. A més, consideren que no te cap lògica la supervivència d’aquest sistema quan els mitjans públics s’estan dotant d’un nou marc legal que garanteix plenament la pluralitat.

El Col·legi de Periodistes també valora com a positiu l’esforç realitzat pels responsables dels mitjans públics per tractar de flexibilitzar el sistema de blocs, però el consideren ‘insuficient’ i reiteren que correspon als periodistes el paper de mediador en la informació en les societats obertes.

Josep Carles Rius, que ha fet la presentació del comunicat, ha defensat la necessitat que totes les televisions i ràdios publiques estiguin emparades per un nou marc legal que garanteixi el seu paper d’independència, pluralitat i servei públic. Per últim, ha encoratjat els assistents a assumir el compromís de reivindicar i defensar els principis basics del periodisme en els mitjans públics davant de tantes instàncies com calgui.

Diversos periodistes assistents han lamentat que ‘portem trenta anys igual’ i que aquest comunicat serà un altre cop ‘paper mullat’, ja que són els ‘partits polítics qui marquen les pautes’ i han animat la resta de companys de professió a diferenciar clarament dintre dels informatius el que és informació ‘lliure’ del que són els ‘blocs imposats pels partits politics’.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut