Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Cercle d’Estudis Sobiranistes es constitueix en fundació amb dos milions d’euros en aportacions privades

|

- Publicitat -

La seu d’Òmnium Cultural ha servit d’escenari perquè president, vicepresident executiu i secretari, aquest últim càrrec per a Roger Albinyana, que també és director de la fundació, formalitzin el Cercle d’Estudis Sobiranistes com a tal i tots tres es constitueixin com a membres, de moment únics, del seu patronat. Un acte que s’ha volgut fer de forma solemne, amb el notari present, fent lectura de l’acta fundacional, en la qual es deixa clar que l’objectiu de la fundació és ‘promoure la independència de Catalunya i la seva constitució com estat independent dins de la Unió Europea (UE)’.

De fet, López Tena ha deixat clar que el projecte té com a objectiu la independència del Principat, i no dels Països Catalans. ‘No és un problema de no creure-hi’, ha assegurat, sinó de ‘viabilitat per fer-ho’. En aquest sentit, creu que han de ser el País Valencià i les Illes Balears qui han de prendre la decisió i ‘no es pot imposar des de Catalunya’. López Bofill ha volgut recordar que el mateix López Tena és d’origen valencià.

Publicitat

Formalment, la fundació comença la seva activitat amb una dotació inicial de 30.000 euros, segons l’acta notarial. Però López Tena ha explicat que s’han rebut aportacions per valor de 2 milions d’euros. Es tracta de vuit donacions de 250.000 euros cadascuna d’empreses, despatxos i particulars, que no ha volgut desvetllar, a excepció de la que ell mateix ha aportat. De fet, el vocal del CGPJ també ha donat a la fundació els beneficis del seu llibre ‘Catalunya sota Espanya’.

Uns diners que han de servir per finançar les activitats del Cercle, que inicialment passen per l’elaboració d’una proposta de llei de referèndums. López Tena ha explicat que en aquests moments s’està en una fase de ‘pluja d’idees’. La seu social de la fundació estarà a la Gran Via de les Corts Catalanes número 583, tot i que no serà operativa fins el proper 1 de novembre.

Cap al centenar de col·laboradors

Segons Héctor López Bofill, el Cercle compta ara com ara amb gairebé un centenar de col·laboradors. De tota manera, la llista facilitada inclou una cinquantena de noms. Els promotors han explicat que alguns dels col·laboradors, pels seus càrrecs de caràcter institucional, han preferit no fer pública la seva col·laboració.

Entre els col·laboradors hi ha els exconsellers Agustí Bassols i Carme Laura Gil, escriptors i periodistes com Roger Buch, Isabel Clara-Simó, Vicent Partal, Jordi Cabré i Patrícia Gabancho, o el president del Centre Andalús de Sant Boi i dirigent dels Altres Andalusos, Pedro Morón de la Fuente. A la llista també s’hi inclou l’empresa Vicenç Pedret, l’exsecretari general d’Afers Exteriors de la Generalitat, Albert Royo, o el doctor en economia Ramon Tremosa. També hi és present el diputat al Parlament Albert Batalla, o exdiputats com Pilar Dellunde, Jaume Manel Oronich o Carles Puigdomènech.

El 12 d’octubre

La fundació s’ha constituït un dia abans de la celebració del Dia de la Hispanitat. Una festivitat, ha assegurat López Tena, que respecten, perquè és ‘la festa nacional d’un país que respectem, amic, amb qui voldríem tenir unes relacions del que suposa un veïnatge i una aliança d’estats iguals a la UE’. ‘Celebrem la festa nacional espanyola, igual que la portuguesa, la de Dinamarca o el 4 de juliol’, ha dit, en aquest cas últim ‘símbol de la llibertat i la independència al món’.

Reunió amb expresidents

Aquest dijous, els promotors de la nova fundació han explicat el projecte a l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i ja tenen a l’agenda una trobada, per dijous de la setmana que ve, amb Pasqual Maragall. Després d’haver-se vist amb Mas i amb Carod, el Cercle té pendent veure’s amb PSC i ICV.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut