Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El català no serà oficial a Aragó

Sembla ser que la Llei de Llengües de l’Aragó podria veure aviat el seu punt i final. El trajecte ha estat llarg i ple de polèmica i ajornaments. Des del Departament d’Educació i Cultura del govern aragonès ja es té redactat l’avantprojecte d’aquesta llei. Tot apunta que segons l’esbós final la llengua catalana no serà reconeguda oficialment a cap part de la Franja de Ponent, malgrat les promeses inicials en aquest sentit. Quan d’aquí a sis mesos, aproximadament, la llei entri a les Corts aragoneses, per a la seva posterior aprovació durant la tardor de 2008, el català no serà reconegut per les institucions aragoneses.

Redacció
Redacció 16/10/2007

La Llei de Llengües de l’Aragó ja té un redactat final, pendent d’aprovació. Aquesta llei girarà al voltant de tres pilars bàsics:

1- El dret dels ciutadans a conèixer i usar el català i l’aragonès.
2- El foment del seu ús en aquelles zones on hi hagi parlants d’aquestes llengües.
3- Hi haurà garanties del seu aprenentatge, que serà regulat també a la futura Llei d’Educació aragonesa, de propera aprovació.

Encara que tot això és molt positiu, hi manca el més important, que no hi és. La llei no serà en cap cas, citant paraules textuals del govern, ‘impositiva’. Es vol posar èmfasi en el caràcter ‘voluntari’ d’aquestes dues llengües. Evidentment les ‘imposicions’ és deixen, és clar, per al castellà, d’obligat ensenyament i coneixement per a tots.

Per tant ni aragonès ni català seran cooficials en cap punt de l’Aragó, tot i que regularà les relacions dels seus parlants amb l’administració, probablement mitjançant el concepte de ‘mèrit’ per als funcionaris de l’administració. Segons l’executiu aragonès la llei serà ‘assumible per tothom’ perquè ‘recull drets però no pressiona a ningú’.

Per acabar, la llengua catalana rebrà molt probablement el nom de ‘català de l’Aragó’ o bé ‘català occidental’.