Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

El 30% dels romanesos vinguts a recollir la poma no podran treballar per problemes de documentació

|

- Publicitat -

Això ha dificultat al sindicat la contractació d’immigrants per afrontar la campanya de recollida i ha obligat a cobrir aquest dèficit amb treballadors colombians. Unió de Pagesos ha creat amb vista a la campanya del setembre 972 llocs de treball per a les comarques de Girona –principalment treballadors colombians i romanesos- que viuran en 12 allotjaments col·lectius i 23 cases particulars.

Com a novetat d’aquesta campanya, la fundació Pagesos Solidaris obrirà una Oficina d’Orientació i Inserció Socio-Laboral a Figueres per tal d’informar aquelles persones que arriben a Catalunya i busquen feina en el sector agrícola i cobrir també les necessitats de mà d’obra dels pagesos catalans. Actualment, estan en funcionament oficines com la de Figueres a Mollerussa i Lleida i està previst que també en tinguin Sant Boi de Llobregat i Tortosa.

Publicitat

Aquest any, el sindicat ha intentat establir relacions amb dos nous països per convertir-los en emissors de mà d’obra per a les campanyes d’estiu. És el cas del Senegal, amb qui s’ha iniciat un pla pilot i amb qui s’han generat una cinquantena de contractes després de l’acord d’Espanya i Senegal per a la repatriació de ciutadans senegalesos a canvi de generació de llocs de treball a l’estat espanyol.

El segon país amb qui Unió de Pagesos ha mantingut relacions és amb Moldàvia però no s’ha pogut fructificar cap acord ja que no existeix ambaixada moldava a l’estat espanyol i les relacions es fan més complicades. Tot i així, el sindicat considera ‘prioritari’ l’establiment d’un acord amb aquest país ja que és una dels més pobres de la seva zona i, per contra, als pagesos els és més avantatjós pagar el desplaçament d’un treballador moldau (normalment serà en autocar) que el d’un colombià que arriba a Catalunya en avió. Els costos de transport els paguen a mitges treballador i pagès.

Pel que fa a la mà d’obra romana, el responsable d’Immigració i Cooperació de la Unió de Pagesos, Joan Josep Vergé, ha explicat que després de l’entrada d’aquest país a la Unió Europea molts treballadors s’han pensat que podien venir pel seu compte a participar en la campanya de recollida de fruita i, un cop han arribat a terres catalanes, s’han assabentat que els calia un permís de treball –com a mínim d’un any- per poder treballar. ‘A aquesta gent no els podem dir que marxin i reconec que alguns acaben treballant de forma irregular’, ha declarat Vergé.

Segons ha explicat Vergé, l’impàs de dos anys per tal que un ciutadà romà o búlgar gaudeixi de les mateixes condicions de treball que la resta de ciutadans comunitaris ‘pot portar problemes al sector agrícola pel qual els romanesos són una mà d’obra molt important’.

Davant aquesta situació, el sindicat ha hagut de recórrer a treballadors colombians, tot i que els surti més car pagar-los el trasllat. ‘Per compensar la despesa de l’avió mirem de connectar diferents campanyes arreu de Catalunya perquè s’hi puguin estar diversos mesos aquí treballant’, ha explicat Vergé. De fet, molts dels temporeres que participaran en la recollida de la poma a terres gironines provenen d’altres campanyes fruiteres, sobretot de les comarques de Lleida.

En total, a Catalunya hi haurà aquest estiu 5.510 temporers vinguts de l’estranger i es generaran un total de 7.409 contractes, ja que molts d’ells treballaran per a diferents pagesos. La demarcació de Lleida continua essent la que concentra gran part d’aquests contractes, amb 4.767.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut