Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Duran i Lleida alerta que una victòria del PP garanteix “molts anys” de Govern d’Entesa

El secretari general de CiU i candidat a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha presentat aquest dimarts una federació nacionalista ‘moderada’, ‘sensata’ i ‘central’ davant dels membres del Círculo Ecuestre, on ha pronunciat una conferència. Duran ha subratllat que a les generals es presenta ‘el moderat’ i ha demanat que ‘els moderats’ li donin suport. El líder d’Unió Democràtica també ha alertat que una victòria del PP garanteix que hi hagi Govern d’Entesa per ‘molts anys’. Duran també ha carregat contra l’anunci de Zapatero de suprimir l’impost de patrimoni i ha assegurat que és CiU qui és ‘sinònim de moderació fiscal’.

Redacció
Redacció 05/12/2007

Josep Antoni Duran i Lleida ha pronunciat aquest dimarts una conferència al Círculo Ecuestre en la qual ha situat CiU com una ‘alternativa real’ a PSOE i PP des de Catalunya. De fet, ha insistit en que el resultat de les eleccions generals pot ser una ‘primera pedra d’un canvi de la situació a l’interior de Catalunya’, tot i remarcar que ‘no s’ha d’anar a Ferraz’ a demanar un canvi de president de la Generalitat. ‘Si nosaltres poguéssim influir en un escenari que comportés la victòria del PSOE, les coses no podrien continuar igual’, ha dit.

Sobre l’altra possibilitat, una victòria del PP, Duran i Lleida ha volgut fer una alerta a ‘aquells que desitgen realment un canvi polític a Catalunya’. Per Duran, una victòria popular és ‘el millor escenari pels qui governen a Catalunya’, perquè ‘els garantiria molts anys de vida al Govern’.

En tot cas, Duran ha presentat CiU com una ‘força catalana, catalanista, moderada, sensata, una força política central’, amb el ‘diàleg’ i el ‘pacte’ com a instruments bàsics. A més, Duran i Lleida ha afegit que ‘aquestes eleccions no es plantegen ni les planteja cap opció política com a independència i no independència’. ‘Perquè ara que sóc jo el candidat hem de fer la campanya electoral parlant d’independència?’, s’ha preguntat.

Duran també ha carregat contra la ‘imatge de confrontació’ de Zapatero i Rajoy, que ‘no garanteix estabilitat’, i ha lamentat que ‘en temes fonamentals’ com la política antiterrorista i la política exterior siguin ‘instrumentalitzades per interès partidari’. De fet, ha assegurat que PSOE i PP ‘no practiquen el sentit d’estat ni quan estan al govern ni quan estat a l’oposició’ i creu que l’estat espanyol ‘no té un bon president del govern i no té un bon cap de l’oposició’.

Per contra, ha presentat CiU com ‘gent moderada’, que pot aportar ‘capacitat de diàleg’, ‘sentit comú, seny i moderació’. Duran ha assegurat que ‘quan Catalunya ha anat millor és quan CiU ha estat més forta a Madrid’.

Davant d’algunes preguntes dels assistents, que han recordat a Duran alguns posicionaments independentistes de dirigents de la federació nacionalista, el secretari general de CiU ha assegurat que la federació és una ‘realitat plural’ amb ‘ànimes diferents’. En tot cas, ha afegit que ‘ara em presento jo i no té sentit que una vegada que es presenta el moderat, els moderats no li donin suport’. També s’ha presentat com a ‘equilibrat català’ que pot ser referent per a votants de socialistes i populars.

El candidat de CiU també ha afegit que les eleccions generals són una ‘oportunitat’ perquè Catalunya recuperi el ‘prestigi’ que ha ‘perdut’.

Duran també ha fet una aposta per ‘mesures de qualitat democràtica’ que passen per una nova llei electoral. Ha dit apostar per un ‘sistema alemany’, on ‘cada ciutadà té dos vots, en un vota al partit i a l’altre al seu diputat de districte’, i que no és partidari de les llistes obertes. Duran ha recordat que les llistes obertes ‘no han funcionat’ on s’han aplicat, especialment al sud d’Europa. A més, ha recordat que aquesta és una posició de CiU.

CiU, ‘sinònim de moderació fiscal’

Duran també ha aprofitat la seva presència al Círculo Ecuestre per carregar contra l’anunci fet aquest dimarts pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de suprimir l’impost de patrimoni. Per Duran, el PSOE ‘no és sinònim de moderació fiscal’, sinó que ho és CiU, tot recordant com a exemple les seves actuacions amb l’impost de societats.

Pel candidat de CiU, és una ‘immoralitat’ que Zapatero afirmi que ‘hi ha marge per rebaixar impostos’ i que, quan actua com a secretari general del PSOE, ‘digui que hi ha marge per baixar-los i que si guanya les eleccions rebaixarà l’impost de patrimoni’. ‘Això està bé per al cap de l’oposició, però no per al president’, ha dit, perquè ‘si hi ha marge per baixar impostos no cal esperar a les eleccions, el que cal fer és baixar-lo i suprimir-lo’.