Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Dues exposicions d’arquitectura donen el tret de sortida a la presència catalana a Frankfurt

L’Institut Ramon Llull (IRL) ha inaugurat aquest divendres al vespre al Deutsches Architekturmuseum (DAM) les primeres exposicions que formaran part de la presència catalana a la Fira de Frankfurt. Es tracta de ‘Construccions patents. Nova arquitectura feta a Catalunya’, un recorregut per algunes de les solucions arquitectòniques més innovadores que hi ha al país, i ‘Gaudí Unseen’, sobre els treballs de finalització de la Sagrada Família.

Redacció
Redacció 16/09/2007

‘Construccions patents. Nova arquitectura feta a Catalunya’ ha estat organitzada conjuntament per l’IRL i el Deutsches Architekturmuseum i és una mostra de productes arquitectònics i dels edificis i entorns per als quals han estat produïts. S’organitza en forma de recorregut per diverses innovacions programàtiques, espacials, i tècniques produïdes a Catalunya, tot resseguint les interaccions que defineixen la materialització d’una obra des del monitor de l’ordinador o el taller de maquetes fins a l’ocupació de l’espai dels seus usuaris.

Segons ha informat l’IRL, en aquesta mostra es podran veure una trentena de productes que, dissenyats i creats per a un context concret, permeten definir un catàleg de noves solucions arquitectòniques per a l’exportació, on els protagonistes no són els edificis, sinó els fragments innovadors, les patents i els prototips. Aquesta exposició es podrà visitar fins al 18 de novembre.

A més, el DAM acull també des de divendres l’exposició ‘Gaudí Unseen’, una producció de la Universitat de Melborne que compta amb la col·laboració de l’IRL i que gira a l’entorn dels treballs de finalització de la basílica de la Sagrada Família. Aquesta mostra estarà a Frankfurt fins al 2 de desembre.

El director del DAM, Peter Cachola, ha destacat que aquestes col·laboracions se situen en un ‘doble context de continuïtat de la tradició local innovadora i com a part de la diversitat cultural en una Europa unificada’. Cachola ha recordat que aquesta no és la primera vegada que el museu analitza l’arquitectura catalana, després que el 1991, com a preàmbul dels Jocs Olímpics de Barcelona, oferís una àmplia mostra amb projectes d’aquesta ciutat.

El director de l’IRL, Josep Bargalló, ha subratllat que les activitats que organitza aquesta institució amb motiu de la presentació de la cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt ‘permeten explicar les aportacions de l’arquitectura catalana i fer-ho davant un públic internacional i especialitzat que valorarà amb perspectiva la rellevància de les nostres propostes. Confiem –ha destacat- que les respostes que presentem aquí contribueixin a confirmar la necessitat permanent d’una arquitectura socialment útil i positiva’.