Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El documental ‘Adéu, Espanya?’ ja es pot visualitzar a la xarxa

Per intentar trencar el mutisme que pateix l’opció independentista als mitjans, TV3 ha emès aquest dijous ‘Adéu, Espanya?‘, un documental que, a partir de les realitats d’Escòcia, Grenlàndia, el Quebec i Catalunya, analitza quatre processos diferents, tots pacífics i democràtics, pels quals aquestes quatre nacions aspiren a esdevenir Estats propis. La realitzadora Dolors Genovès ha explicat a directe!cat que la voluntat d”Adéu, Espanya?’ és ‘parlar amb normalitat’ dels processos d’independència i secessió, ‘tal com es fa a la resta del món’. ‘Encara hi ha por a parlar sense eufemismes de la independència’, reconeix la periodista, que defuig les crítiques que ja li han dedicat certs partits polítics abans de veure el documental. ‘No busquem l’equidistància, busquem retratar una realitat’, rebla Genovès.

Redacció
Redacció 03/06/2010

L’emergència dels processos autodeterministes de les nacions sense Estat és el tema d”Adéu, Espanya?’, el documental de 90 minuts que compara la realitat de Groenlàndia, Escòcia i el Quebec amb Catalunya, preguntant-se si la secessió és democràtica i si els processos d’independència són jurídics, emparats en clàusules legals, o polítics, és a dir, fruit d’una negociació. El documental de l’equip de Dolors Genovès analitza els recursos econòmics de cada país i la seva viabilitat com a estats sobirans, i examina el posicionament de la Unió Europea, l’oficial i l’extraoficial, davant la possibilitat de la secessió d’una part d’un estat membre i la seva incorporació a la Unió.

La realitzadora ha explicat a directe!cat que quan va començar a gestar el documental, l’estiu de 2008, detectava un ‘rau-rau’ en la societat i en les classes populars, però que de cap manera esperava que culminaria amb la força actual de l’independentisme, mobilitzat aquests darrers mesos a través de les consultes sobre la independència.

Pel que fa a les quatre nacions analitzades, Genovès ha volgut fugir de països recentment independentitzats arran de conflictes polítics o bèl·lics i ha triat quatre casos de nacions que, per vies pacífiques i democràtiques, intenten construir majories per arribar a l’Estat propi. ‘Parlem amb normalitat de la independència i la secessió, per conèixer com s’ho fan a d’altres països del món’.

‘L’independentisme és una realitat que segons les enquestes comparteixen el 37% dels catalans’, assegura Genovès, ‘per tant el nostre documental busca retratar aquesta realitat’. ‘Aquest documental parla sobre la independència, no sobre el ‘sí’ o el ‘no’ a la independència’, aclareix la periodista, que un cop emès estarà disposada a respondre aquelles ‘crítiques raonades’ que generi ‘Adéu, Espanya?’, però no aquelles que no estiguin raonades.

Genovès insisteix que, precisament pel fet de tractar-se d’una realitat sòlida, l’elaboració del documental ha estat relativament fàcil. ‘A Escòcia, Grenlàndia o el Quebec i a la resta del món civilitzat el debat sobre la independència és un debat democràtic, obert, sense eufemismes, a les universitats, als mitjans, al carrer, i això es nota en la solidesa de les respostes que et donen tant els partidaris del sí com els partidaris del no’.

En contraposició a algunes postures mantingudes a l’Estat espanyol, Genovès defensa que arreu del món ‘ningú fa referència a la por ni a la força’. ‘A Escòcia, Grenlàndia o el Quebec els qui defensen el ‘no’ ho fan ‘amb arguments racionals’, conclou la periodista.

‘Adéu, Espanya?’ s’emet aquest dijous al vespre a TV3 a les 21:50, i en acabar l’emissió la periodista i realitzadora Dolors Genovès contestarà a través d’un xat les preguntes dels espectadors.