Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Carod creu que les paraules de Montilla són “les més valentes que ha fet un president català” a Madrid

Valentia i no victimisme. Això és el que destaca el vicepresident català, Josep-Lluís Carod-Rovira, de les últimes declaracions de José Montilla a Madrid.  Carod ha assegurat que aquestes declaracions del president de la Generalitat, en què va alertar que l’allunyament entre Catalunya i Espanya pot ser ‘irreversible’, són ‘les més valentes i més dures fetes a Espanya per part d’un president de la Generalitat’. Per a Carod, les paraules de Montilla trenquen amb el discurs del ‘lament i la queixa’ de governs catalans anteriors, per ‘advertir que la desafecció de molts sectors de la societat catalana’ respecte a l’Estat ‘pot ser irreversible’.

Redacció
Redacció 09/11/2007

Carod-Rovira ha elogiat el discurs de José Montilla a Madrid. Acollint-se a la metàfora literària, Carod ha considerat que s’ha passat de l'”Escolta, Espanya’ dels poemes de Joan Maragall, que reflectien un catalanisme de principis del segle XX amb ‘vocació’ d'”arreglar” l’Estat, a un ‘Espanya, escolta’ que es presenta com una advertència.

En aquest sentit, el vicepresident català ha alertat que ‘si qui ha d’escoltar’ les advertències de Montilla no ho fa ‘hi ha el perill’ que, ‘molt abans del que es pensa’, la relació de Catalunya amb l’Estat ‘acabi com l'”Oda a Espanya’ de Maragall: amb un ‘adéu, Espanya’.

De totes maneres el mitjans de Madrid van fer un seguiment zero de l’estada de Montilla a la ‘capital del reino’. És més, les seves declaracions, fora de les fronteres dels Països Catalans quasi no s’han ni reproduït. Només ens escolten quan els interessa.

De la Vega respon

La vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha assenyalat des de La Moncloa que ‘respecta’ les manifestacions que el president de la Generalitat va fer aquest dimecres a Madrid, en què va advertir de la ‘desafecció’ creixent a la societat catalana respecte a l’estat a causa dels problemes de Rodalies, la situació del TC i els atacs a Catalunya. Amb tot, De la Vega ha assegurat que la societat catalana té, per part del govern espanyol, ‘tota l’atenció que ha de tenir’ perquè l’executiu, ha afirmat, està ‘donant respostes’ als problemes, i ho fa en cooperació amb totes les administracions públiques. Segons De la Vega, més enllà de ‘problemes puntuals’ dels quals el govern espanyol ‘s’està ocupant’ en aquesta legislatura, l’executiu espanyol ha escoltat i donat forma a moltes aspiracions de la societat catalana i ho seguirà fent. De fet, quasi ha vingut a dir que ‘no ens podem queixar’.