Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

D’assassí a fill predilecte

Ens informa un lector d’una d’aquelles històries per a no dormir que només passen a l’Espanya més profunda. L’episodi d’avui passa a la província de Sòria, on la localitat de […]

Redacció
Redacció 22/10/2007

Ens informa un lector d’una d’aquelles històries per a no dormir que només passen a l’Espanya més profunda. L’episodi d’avui passa a la província de Sòria, on la localitat de San Leonardo va passar a anomenar-se San Leonardo de Yagüe acabada la Guerra Civil espanyola, en honor a Juan Yagüe, un carnisser feixista que va matar centenars d’espanyols durant el conflicte.

Yagüe fou un dels principals militars sublevats el 1936, i la seva efectivitat en la matança el feu escalar moltes posicions a les files feixistes. Yagüe era partidari de la guerra llampec, i practicant tàctiques que llavors utilitzarien els nazis per envair els Països Baixos i França, el carnisser i els seus mercenaris aconseguien ocupar viles republicanes.

En general s’atacava a les ciutats enemigues entrant des de les afores, però Yagüe enviava camions plens de sanguinaris legionaris al centre de la viles a tota velocitat i, un cop descarregats, aquests anaven fent cercles concèntrics cap a les afores, desconcertant d’aquesta manera a la resistència i eliminant-la sense pietat.

Bèstia com pocs, la seva repressió a Extremadura encara és recordada a moltes localitats, i l’opinió que li mereixien els presos enemics va donar la volta al món, de la mà del periodista nordamericà John T. Whitaker:

– Claro que los fusilamos. ¿Qué esperaba? ¿Suponía que iba a llevar 4000 rojos conmigo mientras mi columna avanzaba contrarreloj? ¿Suponía que iba a dejarles sueltos a mi espalda y dejar que volvieran a edificar una Badajoz roja?.

Els veïns de San Leonardo no van tenir cap idea millor que honrar a Yagüe afegint el seu nom al de la vila, de manera que des de llavors i encara ara en democràcia el poble s’anomena San Leonardo de Yagüe en honor al carnisser,  “fill predilecte” del poble.