Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

Creix l’endeutament d’alguns partits al 2006: més de 100 milions d’euros

|

- Publicitat -

Prop d’una trentena de caixes d’un total de 46, han presentat els seus informes sobre els préstecs. Aquests sumaven, a 31 de desembre de 2006, un saldo viu superior als 98 milions d’euros en crèdits a partits polítics en les seves diferents fórmules (préstecs amb garantia real, al consum, targetes de crèdit o avals, entre altres). Aquest volum suposa una taxa de creixement propera al 25% pel que fa al que aquestes mateixes caixes tenien concedit un any abans. Quan es coneguin els informes de les caixes restants la xifrà de ben segur que superarà els 100 milions.

Publicitat

La tendència és a l’alça. La trentena de caixes que ja han presentat l’informe de 2006 ja han superat la xifra que sumaven totes les caixes en 2005. L’entitat que més crèdits manté amb partits és La Caixa, amb 45 milions d’euros, un 16% més que en 2005. Li segueix Bilbao Bizkaia Kutxa, amb prop de 12 milions d’euros.

És difícil esbrinar quin partit és el més endeutat, car hi ha moltes formacions polítiques que, donada la seva estructura, amb agrupacions per comunitats, regionals o fins i tot localitats, tenen distribuït el crèdit a través de diversos partits, amb la seva pròpia personalitat jurídica. En tot cas, el PSOE, i els seus partits polítics afins, com poden ser el Partit Socialista de Catalunya, o el Partit Socialista d’Euskadi, segueixen sent el bloc més endeutat amb les caixes, amb més de 25 milions, una quarta part de tot el que acumulen les caixes comptabilitzades fins a ara.

Un dels fenòmens més significatius ocorreguts al 2006 és el creixement de la morositat. Tan és així que es dóna la circumstància que algunes caixes estan finançant als partits que van ser o són motiu de cobraments dubtosos, el que fa pensar que s’està produint un fenomen de refinançament.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió