Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Convoquen oposicions a catedràtic de secundària per primer cop en disset anys

El Govern ha aprovat l’oferta d’ocupació pública de 1.203 places dels cossos de catedràtics d’ensenyament secundari, d’escoles oficials d’idiomes i d’arts plàstiques i disseny per a l’any 2007. Concretament, s’ofereixen 1.150 places de cos de catedràtics d’ensenyament secundari, 33 places de cos de catedràtics d’escoles oficials d’idiomes i 20 places de cos de catedràtics d’arts plàstiques i disseny. Es tracta de la primera convocatòria per aquest cos docent en els últims disset anys. L’oferta s’emmarca en el compromís del Departament d’Educació de convocar un total de 4.000 places de catedràtics en el període 2007-2009.

Redacció 28/11/2007

Els nous catedràtics d’educació secundària s’escolliran a partir d’un concurs de mèrits, i no d’una oposició, com s’havien fet anteriorment, en el qual es valorarà la seva carrera docent, la seva formació, i les publicacions, projectes educatius i estudis que hagin realitzat a l’entorn de l’ensenyament. Feia 17 anys que a Catalunya no es convocaven places de catedràtic de secundària.

Actualment, a Catalunya exerceixen 1.590 catedràtics d’educació secundària, 34 d’escoles oficials d’idiomes i 4 d’arts plàstiques, sobre un plantilla total de 24.100 professors.

La figura del catedràtic d’educació secundària és un reconeixement a aquells professionals que són referent en els seus instituts gràcies a l’experiència que tenen i a la seva trajectòria, i precisament per això, se’ls atribueix un nivell explícit de responsabilitat més gran que la resta dels docents. De fet, la Llei Orgànica d’Educació (LOE) fixa que els catedràtics de secundària tenen la funció d’actuar com a caps del departament didàctic del seu centre pel que fa a la seva especialitat, han de dirigir els projectes d’innovació i investigació didàctica en la pròpia especialitat i han de dirigir també la formació en pràctiques dels professors de nou ingrés que s’incorporin al seu departament.

4.000 places fins el 2010

El Departament d’Educació va signar el passat mes d’octubre un pacte amb els sindicats docents Comissions Obreres, UGT i ASPEPC per convocar 4.000 places de catedràtics d’educació secundària, d’escoles oficials d’idiomes, i d’arts plàstiques i disseny fins el curs 2009-2010. Es poden presentar al concurs de mèrits tots aquells professors que tinguin una experiència docent com a funcionaris de més de 8 anys de carrera. Actualment es troben en aquesta situació 11.029 professors d’educació secundària, 248 d’escoles oficials d’idiomes i 110 d’arts plàstiques. La idoneïtat dels aspirants es valorarà a partir de tres criteris: el seu historial, els cursos que hagi realitzat i la formació inicial que tingui, i els mèrits acadèmics que pugui presentar.