Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

CiU, ERC i ICV porten a Madrid la resolució unitària contra la retallada

CiU, ERC i ICV han presentat al Congrés la resolució unitària que aquest divendres va aprovar el Parlament per ratificar el preàmbul de l’Estatut. Ho han fet a través d’una esmena d’addició a les respectives propostes de resolució que ja havien presentat el divendres. A més, han esmenat l’acord entre el PSC i el PSOE per afegir-hi aquest punt. El PSC ja ha anunciat que no s’hi afegeix perquè ho considera innecessari. Segons els socialistes catalans, la proposta que han acordat amb el PSOE ja conté els elements principals de la resolució unitària del Parlament. No obstant això, l’única resolució amb possibilitats de prosperar és la del PSC-PSOE, que només necessita les abstencions de CiU, ERC i ICV.

Redacció
Redacció 19/07/2010

Unitat des de la diversitat. CiU, ERC i ICV han decidit finalment incloure als seus textos un afegit amb l’acord del Parlament, però mantenen els primers punts de les seves resolucions, de manera que aquest dimarts, quan arribi l’hora de la votació, els diputats tindran sobre la taula quatre propostes de resolució diferents sobre la sentència de l’Estatut (PSOE-PSC, CiU, ERC i ICV-IU).

CiU manté la que reprodueix el discurs que Montilla va fer després de la sentència, i tot i que ha buscat l’acord, ERC sotmetrà a votació el text que aposta per la independència. ICV, per la seva banda, ha mantingut la proposta de vuit punts que va presentar amb IU. El PSC no inclourà l’acord del Parlament perquè considera que el seu text acordat amb el PSOE ja el recull.

Cap de les quatre té, per sí sola, vots suficients per prosperar, i a manca d’un hipotètic acord, el Congrés només podria emetre una resolució sobre la sentència si CiU, ERC, i ICV s’abstenen en la que el PSOE ha presentat de la mà del PSC.

ERC ja ha avançat que s’abstindrà en totes les del PSC i del PSOE. Es veurà dimarts a partir de les quatre de la tarda, però les cartes ja estan sobre la taula des de les vuit del vespre en què ha expirat el període de presentació d’esmenes a les propostes de resolució.

El text acordat entre el PSC i el PSOE insta el govern espanyol a ‘desenvolupar’ a través de ‘tots els mecanismes polítics, jurídics, legislatius i de cooperació institucional el potencial d’autogovern contingut a l’acord estatutari entre les institucions catalanes i espanyoles’.

A priori els socialistes rebutjaran l’esmena amb el Preàmbul de l’Estatut que els altres tres partits catalans els han presentat. Es neguen a obrir el document a les modificacions d’altres formacions, entre d’altres perquè és el resultat d’una setmana de negociacions que van culminar amb el vist i plau dels presidents Montilla i Zapatero.

El vicesecretari primer del PSC, Miquel Iceta, ha defensat la proposta afirmant que ja conté els elements principals de la resolució que es va acordar al Parlament, i que, per tant, no cal portar el text acordat al Parlament a Madrid. El PSC manté, a més, que el Congrés ja va votar el Preàmbul i la resta de l’Estatut el 2006 i que, per tant, no té sentit traslladar-lo de nou a les Corts. Tot i això, la proposta pactada pels socialistes catalans amb el PSOE elimina el fragment que parla de ‘defensar íntegrament’ l’Estatut ratificat pel poble, una frase que si que figura a l’acord de mínims votat pel PSC al Parlament.