Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

CiU assegura que el Govern podia haver evitat els incidents del túnel de Ferrocarrils

CiU ha criticat aquest dimarts que el Govern estava avisat sobre els incidents al túnel de Ferrocarrils de la Generalitat del dia 20 d’octubre. En aquest sentit, el parlamentari de CiU Josep Rull ha denunciat que el gabinet Montilla no va fer res al respecte i ‘en part era evitable’, mentre el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, també ha afirmat que el Govern ha tingut ‘una acció negligent’. En aquest context, la federació nacionalista ha reclamat la compareixença al Parlament del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Joan Torres.

Redacció
Redacció 28/11/2007

Tant Rull com Pujol han fet aquestes declaracions en el Parlament com ha resposta a la bateria de preguntes que els nacionalistes van presentar al conseller d’Obres Públiques, Joaquim Nadal, ‘per posar llum sobre els fets del dia 20 d’octubre, que van provocar l’aturada del trànsit de trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a la línia Llobregat-Anoia’. Segons CiU, aquestes respostes ‘donen més arguments per ratificar que els incidents al túnel del Gornal es podien haver evitat, perquè fets que es van produir dies abans, ja els anunciaven’.

En aquest sentit, Rull ha declarat que les respostes del Govern confirmen que ‘es van produir dos advertiments previs a l’esvoranc del dia 20 d’octubre, amb afectació lleu i interrupció del servei de 20 i 45 minuts: el dia 15 d’octubre, per l’entrada de morter, i el dia 18 d’octubre, per les injeccions de formigó destinades a tapar esvorancs detectats en el túnel del TGV’. Rull ha insistit que aquests incidents previs ‘indicaven que el túnel estava afectat per les obres del TGV, però no es van prendre cap tipus de mesura extraordinària’.

El diputat nacionalista ha destacat, que ‘a ningú se li escapa que el fet d’omplir de formigó un forat provoca pressió en el terreny i això exigeix mesures de precaució especials’. Per això, els dirigents de CiU han reclamat les compareixences ‘immediates’ del conseller Nadal i del president del FGC. ‘Les respostes del Govern, lluny de tranquil·litzar, generen més preocupació i dubtes’, ha sentenciat.

Pujol i Rull han denunciat que ‘és evident la manca de diligència del Govern de l’Estat, però també és denunciable amb total contundència la passivitat extraordinària del Govern: l’Estat no atura les obres i la Generalitat no s’imposa, en un acord mutu de tapar-se per poder inaugurar el TGV el dia 21 de desembre’. Segons Pujol, ‘el Govern era coneixedor de la possibilitat d’incidents greus, però no va fer res’ i ha destacat que ‘només a instàncies de CiU el Govern ha acabat reconeixent els fets’. El portaveu de la federació nacionalista ha advertit als socialistes, que ‘l’opacitat i la manca de diligència del seu Govern està convocant als ciutadans al carrer el dia 1 de desembre’ en la protesta convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir.