Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Catalunya vol ser independent

L’independentisme ha estat sempre un tema tabú als mitjans catalans, i a “la nostra”, sense anar més lluny, sempre ha estat un tema més aviat ignorat i menystingut.   Ni després […]

Redacció
Redacció 15/10/2007

L’independentisme ha estat sempre un tema tabú als mitjans catalans, i a “la nostra”, sense anar més lluny, sempre ha estat un tema més aviat ignorat i menystingut.   Ni després que Carod-Rovira llencés la proposta de referèndum pel 2014 s’ha organitzat cap debat important al respecte.

Malgrat aquest boicot mediàtic generalitzat, la independència del país serà un tema clau a l’agenda política dels propers anys, de la mateixa manera que en la darrera legislatura el tema clau era l’Estatut. I una bona prova que la independència de Catalunya és a la retina de molts catalans és el debat que 8tv va atrevir-se a realitzar al seu espai ‘Amics, coneguts i saludats’ que presenta Josep Puigbó.

L’espai, titulat ‘Catalunya vol ser independent?’, va sorprendre gratament a aquells qui seguien el programa, i durant les prop de dues hores d’emissió va poder-se veure un bon debat sobre el futur de la nostra nació. Defensant la independència de Catalunya hi havia la “locomotora” Alfons López Tena, promotor del Cercle d’Estudis Sobiranistes i vocal del CGPJ, l’escriptora Isabel-Clara Simó, la també escriptora i periodista argentina -però catalana d’adopció- Patrícia Gabancho i Xavier Solano, assessor del Scottish National Party, el partit independentista escocès d’Alex Salmond. Per la banda espanyolista hi havia Alejo Vidal-Quadras, Francesc de Carreras i un tal José Maria Fuster Fabra.

La impressió generalitzada acabat el debat és que la independència és possible i volguda per una gran majoria dels catalans: fins i tot el “ciutadà” Carreras va abandonar les seves tesis per mostrar-se a favor del referèndum d’autodeterminació [veure el moment] per tal que la població catalana pugui posicionar-se, una opció que els partits espanyols no volen ni contemplar.

Del debat, en destaquem alguns detalls: La pobra retòrica de Vidal-Quadras, que va dedicar-se a deixar anar mentides i interrompre a la resta de tertulians, així com la nefasta tria de les intervencions del públic: van parlar 7 defensors d’una grande y libre -alguns extrets de l’ultradreta- per 3 partidaris de la independència, tots ells amb intervencions molt meritòries.

A continuació us enllacem el debat íntegrament en quatre parts de 30 minuts, penjats a la xarxa gràcies als voluntaris d’Estat Català. No us el perdeu!