Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Catalunya i Quebec ratifiquen les relacions bilaterals dels seus governs

La viceconsellera d’Afers Exteriors i Cooperació, Roser Clavell, i el viceministre de Relacions Internacionals del Quebec, François Turennem, han signat aquest divendres un compromís per tirar endavant projectes de cooperació durant els propers dos anys. ‘El manteniment de les relacions amb el Quebec és una de les prioritats del Govern, com mostra el Pla de l’Acció Exterior del Govern que inclou el Quebec entre els països prioritaris per Catalunya’, ha declarat Clavell, satisfeta del ‘bon estat’ de les relacions amb la regió canadenca. El document ‘no es limita a una relació institucional sinó que dóna cobertura a més de 30 projectes de gran importància per als nostres governs’, ha dit Clavell.

Redacció
Redacció 04/06/2010

Les directrius de l’estratègia de futur són donar preferència als projectes estructurals que permetin desenvolupar relacions permanents entre catalans i quebequesos, mantenir i reforçar la cooperació dels partenariats que han establert vincles sòlids, i estendre la cooperació a nous àmbits que responen a les preocupacions i als reptes de les societats catalana i quebequesa. Pel que fa a la cooperació institucional, l’objectiu és afavorir l’intercanvi d’experiències i coneixements per enfortir una col·laboració que permeti dur a terme estratègies conjuntes en el marc de fòrums multilaterals i conferències internacionals.

El Progama de Treball aprovat aquest divendres inclou més de 30 projectes que s’agrupen en sectors prioritaris com la cultura, la llengua, la immigració, el turisme, les universitats, l’economia, la recerca, la ciència i la tecnologia, i n’incorpora de nous com la joventut, l’esport, la inclusió social, el consum responsable, els processos electorals, el joc responsable, el canvi climàtic, la salut i el treball.

La viceconsellera ha volgut emfasitzar l’impuls de les relacions en el sector de les biotecnologies, ‘un sector punter i privilegiat de col·laboració entre Catalunya i el Quebec’ i ha recordat l’acord entre BioCAT i BiopolisQuebec, signat a Chicago a principis de maig. Clavell ha avançat, a més, que aquest estiu se signarà un acord entre la Secretaria de Joventut de Catalunya i l’Oficina Quebec-Món per establir un programa d’intercanvi de joves. Els projectes de col$laboració entre el Consell Nacional de Cultura i de les Arts de Catalunya i el Consell de les Arts i de les Lletres del Quebec, i el projecte de promoció turística creuada entre el ministeri del Turisme del Quebec i l’Agència del Turisme de Catalunya també han format part dels punts tractats en la reunió d’aquest divendres.

Les relacions entre Catalunya i Quebec es van iniciar fa més de 27 anys i es van formalitzar l’any 1996 amb la signatura de l’Acord de Cooperació entre el Govern del Quebec i el Govern de Catalunya. Aquest acord fixa les modalitats bàsiques de cooperació i crea un Comitè Mixt Quebec-Catalunya que es reuneix cada dos anys de manera alterna al Quebec i a Catalunya amb l’objectiu d’examinar l’estat de la realització de les accions dutes a terme, i estudiar i aprovar per a cadascun dels àmbits d’interès comú el projecte de treball per als dos anys següents. Les conclusions del Comitè Mixt són implementades per les múltiples visites de membres del Govern català al Quebec i viceversa, així com intercanvis tècnics i professionals.