Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Carod-Rovira col·loca la primera pedra del col·legi de secundària de la Bressola al Soler

El conseller de la Vicepresidència, Josep-Lluís Carod-Rovira ha presidit aquest matí l’acte de col·locació de la primera pedra del Col·legi Secundari de La Bressola, al poble rossellonès del Soler. Aquest futur centre que podrà acollir uns 200 alumes ha rebut el suport econòmic de la Generalitat que hi destinarà 2,9 milions d’euros. Carod-Rovira ha dit que, pel govern de Catalunya, ajudar perquè la llengua catalana tingui el futur més assegurat és sempre una inversió positiva, ‘ es faci el lloc on es faci’, i que en matèria de política cultural aquest ‘és un gest de pura lògica que fa que tots en sortim beneficiats’. En aquest sentit ha dit que ‘invertim en nosaltres mateixos i encara té més sentit si es fa en una part de terra catalana que no disposa dels instruments de govern que té la Generalitat de Catalunya’.

Redacció
Redacció 09/11/2007

Carod-Rovira també ha destacat que amb aquesta iniciativa ‘els catalans d’una banda i de l’altra estem demostrant que quan ens deixen fer les coses a nosaltres mateixos, sense haver de demanar permís de burocràcies llunyanes, les coses són ràpides i ben fetes’.

Abans de col·locar la primera pedra del futur centre d’ensenyament de secundària, Josep-Lluís Carod-Rovira ha estat rebut per l’alcalde del Soler, François Calvet, i el consell municipal a la casa de la Vila on ha firmat el llibre d’honor del consistori.

Posteriorment ha presidit la signatura de l’acte de cessió del terreny de 3024 metres quadrats per part de l’ajuntament del Soler a l’Associació d’Amics de la Bressola i la signatura del contracte d’obres que començaran d’aquí a tres setmanes i que haurien de ser acabades a l’inici del curs escolar vinent.

A continuació, el vicepresident del govern i l’alcalde del Soler s’han traslladat fins el terreny on s’ha de construir el centre i on els esperaven els alumnes de l’actual col·legi que funciona des de fa 5 anys en uns barracons, i de les diverses escoles primàries que estrenaran el nou establiment l’any que ve.

Desprès de dipositar un pergamí amb el lema ‘El Soler creix amb Catalunya’ per recordar el caràcter ‘històric’ de l’acte així com la premsa del dia en un cilindre d’acer que s’ha introduït a dins d’una paret de maons, els dos mandataris han procedit a la col·locació simbòlica de la primera pedra del futur centre que un cop acabat tindrà una superfície de 1.103 metres quadrats repartits en dos nivells.

L’explicació tècnica del projecte ha estat a càrrec de l’arquitecte de l’obra, Xavier Mogarra que ha destacat el caràcter funcional de l’edifici que a la planta baixa tindrà una biblioteca, una sala de física i química i els locals administratius mentre que el primer pis acollirà 8 aules de classes.

El director general de La Bressola, Joan-Pere le Bihan ha destacat durant el seu parlament que els efectius han augmentat del 280 per cent aquests últims 8 anys i que tant el primari com al secundari no es podia respondre a tota la demanda per falta de lloc.

‘Amb aquest col·legi nou podrem crear una segona línia de secundària i sobretot el que farem serà dignificar l’ensenyament en català. Crec que l’ensenyament en català necessita locals que tinguin la mateixa dignitat que l’ensenyament en francès si volem competir realment i donar confiança a la gent per salvar la llengua catalana’ ha explicat le Bihan.

El director general de La Bressola també ha agraït el govern de la Generalitat i totes les institucions que donen suport a l’associació a començar pels municipis que acullen els centres escolars de la Bressola, el ministeri francès d’educació que paga més de la meitat dels mestres que hi ensenyen i que hauria de firmar l’any que ve un contracta d’associació amb el nou col·legi.

Tan Le Bihan com l’alcalde Calvet van tenir paraules sentides d’agraïments per a l’empresari Josep Colomer que va ser el primer a idea i ajudar econòmicament el muntatge del projecte en col·laboració amb l’Ajuntament abans que la Generalitat prengui el relleu.

‘Sense la seva feina de verdader diplomàtic no crec que haguéssim pogut portar a terma el nostre somni ‘ ha destacat Calvet.

A més de professors, mestres, alumnes i pares, també han assistit a l’acte diverses personalitats de la cultura nordcatalana com ara l’escriptor Joan-Lluís Lluís, el cantant Jordi Barre, i representant també el món de l’esport, el president dels Dragons Catalans, Bernard Guasch.