Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Carod reivindica la defensa del dret a decidir com un projecte d’ERC i no d’Artur Mas

El president d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha reivindicat aquest diumenge al migdia, en la cloenda de l’Escola de Tardor del partit, la defensa del dret a decidir com a projecte d’ERC, i no del president de CiU, Artur Mas. Segons Carod, CiU està ‘profundament desubicada’ des que està a l’oposició i no ‘té un discurs polític’. El republicà ha criticat que Mas defensi el dret a decidir i que el número dos de la federació nacionalista, Josep Antoni Duran i Lleida, digui que hi votaria en contra en cas que s’exercís aquest dret. Carod també ha recordat que en la manifestació del 18 de febrer en defensa del dret a decidir ERC ‘va ser l’únic partit que hi va donar suport’, i que, de la mateixa manera, ‘participaran en la de l’1 de febrer’, tot aclarint que ell hi assistirà com a president del partit i no en representació del Govern.

Redacció 26/11/2007

Carod-Rovira ha afegit que el seu partit no només defensarà el dret a decidir sobre les infraestructures, sinó també el ‘dret a decidir de la nació catalana de seguir o no formant part d’Espanya’. El líder republicà ha fet una crida als militants d’ERC i als seus votants perquè participin a la manifestació de l’1-D i que defensin aquest dret.

El president d’ERC ha considerat que aquest partit és el que ha fet avançar ‘els temes de país’ i que ha estat ‘la palanca i el motor de canvi’. Segons ha dit, ERC ‘sempre ha liderat’ i ‘arrossegat’ els altres partits en algunes qüestions, i ha defensat que el posicionament de CiU i del PSC sobre aquestes ‘no s’haurien produït sense aquest paper d’ERC de motor’, en referència que aquests partits exigeixin ara la gestió de les infraestructures des de Catalunya. ‘D’això se’n diu batalla ideològica guanyada’, ha afegit, i ha reconegut que ‘ara cal guanyar la batalla electoral’.

Carod ha criticat Mas perquè ara ‘alça la bandera del dret a decidir i agafa el concepte per aplicar-lo a unes altres realitats’. Segons ha dit, el líder convergent s’ha aprofitat d’unes circumstàncies concretes, en referència a la crisis de les infraestructures ferroviàries, per fer aquesta proposta. No obstant, Carod ha volgut recordar que va ser Mas ‘qui va decidir amb Zapatero retallar l’Estatut que havia aprovat el Parlament de Catalunya el 30 de setembre’.

Carod-Rovira ha recordat que l’objectiu d’ERC és el que va establir la militància en la Conferència Nacional el passat 20 d’octubre, aconseguir la independència de Catalunya a través d’un referèndum el 2014, assolint abans una majoria social a favor de l’autodeterminació. No obstant, ha instat els militants a fer-ho ‘amb unes determinades formes, i no de forma radical’.