Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Carod, president en funcions, a Gallardón: “a Catalunya ja estem tips de fer de cornuts i, a més a més, haver de pagar el beure”

El vicepresident i president en funcions del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira ha contestat aquest diumenge a l’alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, que  demanava a la Generalitat que fes autocrítica quant a la gestió d’infraestructures. Segons Carod, Gallardón ‘sap que duran tots aquests anys Madrid s’ha vist envoltada d’autovies gratuïtes, cosa que no passa ni a Barcelona ni a Catalunya’, i tot i això, ha rebut tota la inversió, ha assegurat Carod. Pel vicepresident, Madrid ha rebut tota la inversió en trens de rodalies ‘en perjudici de Barcelona i de Catalunya i altres ajuts importantíssims, com els que ha rebut l’aeroport de Barajas, que no pas el del Prat’. En aquest sentit, ha afegit que l’esforç que fa Catalunya en impostos, que al final s’administren en exclusiva des de Madrid, és un insult a la intel·ligència i ‘a Catalunya ja estem tips de fer de cornuts i, a més a més, haver de pagar el beure’.

Redacció
Redacció 19/08/2007

Carod-Rovira ha exigit a Ruiz Gallardón que ‘si vol fer mèrits a la cúpula del seu partit per anar a les llistes a les pròximes eleccions al Congrés dels Diputats, que deixi en pau Catalunya perquè té molts problemes i aquests no es poden resoldre amb mentides’. En aquest sentit, ha assegurat, que ‘ha quedat demostrat que Catalunya no és una prioritat per cap govern de l’estat, pel que avui paguem la deixadesa dels diferents governs amb Catalunya’.

Així mateix, també ha demanat a Gallardón ‘que si realment pensa el que va dir’ que vingui a Catalunya i que ell mateix expliqui als ciutadans ‘que es trobin aturats al tren per una avaria de Rodalies o en una apagada, que Catalunya és un país privilegiat en inversions per part de l’estat perquè això és una mentida’. També en resposta a les paraules de Gallardón, Carod-Rovira ha afirmat que, als catalans, ‘només ens preocupa la vida quotidiana de la gent, que els trens funcionin, l’electricitat o tenir uns aeroports de primera magnitud’. Així, ha adreçat una qüestió a l’alcalde de Madrid instant-lo a respondre ‘per què per anar de Barcelona a la resta del món, necessàriament s’ha de passar per Madrid?’. El president en funcions del Govern ha comentat, també, que ‘el centralisme radial de Madrid perjudica a la resta de territoris de l’estat i no només a Catalunya i a tot allò que no és Madrid’.

Per això, Carod ha demanat un canvi radical d’orientació del govern Zapatero i ha lamentat que en la darrera remodelació del seu executiu, Zapatero no hagués aprofitat la circumstància ‘per fer un gir que permetés superar la concepció centralista de les inversions de l’estat a Catalunya’. Carod, però, ha considerat l’aprovació dels pressupostos de l’estat per al 2008 com ‘el moment de la veritat’.

En aquest sentit, ha demanat que les forces catalanes ‘vagin juntes’ per així fer front ‘a uns pressupostos que siguin més favorables per Catalunya, especialment en matèria d’infraestructures però en la resta d’àmbits també, complint amb el que fixa l’Estatut en inversions de l’estat a Catalunya que ha de ser d’un 18,5%’. Carod també ha respòs a les afirmacions fetes per Artur Mas en una carta a la premsa publicada aquest diumenge on el líder de CiU assegurava que no donarà suport a la investidura de Zapatero si a Catalunya hi ha un govern feble.

El vicepresident del Govern ha declarat que ‘si Mas dóna o no suport a Zapatero serà una decisió seva però el que sí que s’ha vist és que a l’hora de la veritat, quan es tractava de rebaixar l’Estatut que havia aprovat el Parlament, aleshores sí es va encarregar de donar suport al president espanyol’.

El vicepresident i president en funcions de la Generalitat ha participat activament aquest diumenge en la diada castellera de Sant Magí, a la capital del Tarragonès, amb la colla Joves Xiquets de Tarragona en una jornada castellera en què han participat, també, les colles dels Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Tot i això, i com diu la dita ‘a Tarragona, per Sant Magí, van a buscar l’aigua’, aquesta sí que ha arribat i la pluja que ha caigut a Tarragona durant aquesta celebració ha deslluït la festa i ha impossibilitat que es poguessin intentar castells de grans dimensions.