Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Carme Chacón s’ofereix com a candidata del PSC per Barcelona a les eleccions espanyoles

La ministra d’Habitatge, Carme Chacón, s’ha ofert formalment com a candidata del PSC per Barcelona amb vista a les eleccions al Congrés del proper mes de març. ‘Espanya es juga molt en les properes eleccions però Catalunya s’hi juga molt més’, ha reflexionat Chacón. ‘Si així ho voleu, sóc a la vostra disposició per assumir des de Catalunya –i de la mà del president Montilla i del socialisme català– el repte de construir aquesta Espanya que avança amb força i que té un nom propi: José Luis Rodríguez Zapatero’, ha proclamat la ministra d’Habitatge en l’obertura de la 6ena Conferència Nacional del PSC, que s’ha celebrat durant tot el cap de setmana a l’Auditori Palau de Congressos de Girona.

Redacció
Redacció 26/11/2007

‘Amb l’experiència, el treball dut a terme i tota l’ambició d’una dona catalana i d’esquerres’, Chacón ha assumit el repte electoral davant els 800 delegats d’arreu de Catalunya que es reuneixen a Girona per debatre sobre infraestructures, habitatge i convivència, els tres temes que preocupen més als catalans segons l’indicador d’octubre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). La ministra s’ha encarregat de repassar durant el seu discurs les virtuts del govern de Zapatero, ‘que en són moltes’, tant a nivell de l’estat com a Catalunya. ‘No hi ha hagut un govern que s’hagi preocupat més pels problemes dels catalans i hagi entès millor les seves expectatives’, ha afirmat Chacón, ‘encara que la percepció general ara no sigui aquesta’.

Rodalies, ‘papers de Salamanca’ i Estatut

Per defensar aquest argument, la ministra d’Habitatge no ha negat els problemes del servei de Rodalies a Barcelona però els ha relacionat amb l’arribada imminent del TGV. ‘Comprenc que es pensi que l’arribada de la resta de documents de Salamanca podria ésser més ràpida però és gràcies a una llei del govern de Zapatero que és possible aquest retorn’, ha recordat. Igualment, i dirigint-se a tots aquells que puguin pensar que l’Estatut podria haver anat més lluny, ha afirmat que Catalunya gaudeix ara de les majors cotes d’autogovern de la seva història ‘amb el suport del govern d’Espanya’. ‘Tot això, per no parlar de la creació de la Carta de Barcelona, del reconeixement del català a les institucions europees, la creació de domini punt cat o la cessió del castell de Montjuïc’, ha enumerat Chacón.

Tot plegat en un ambient ‘de bonança econòmica’, segons la ministra, que avala la convicció socialista que ‘el creixement econòmic és perfectament compatible amb un ambiciós projecte social’. Chacón ha posat com a exemple d’això, la pujada del salari mínim interprofessional sense que l’economia ‘se’n ressenti’, ‘malgrat el que diguin Rajoy, Zaplana i Acebes’. Però és en l’apartat dels drets civils i polítiques socials on l’oficiosa candidata del PSC per Barcelona –la seva candidatura serà ratificada el proper 16 de desembre– ha fet més incidència. Ha parlat dels 350.000 jubilats catalans que han vist augmentada la seva pensió mínima fins a un 25%, ‘més en tres anys i mig que en els vuits anys de govern d’Aznar’, ha afegit.

La pujada del salari mínim interprofessional, la millora de les pensions de viduïtat o l’equiparació dels drets dels autònoms han desfilat també pel discurs de Chacón. ‘Dintre de quatre mesos hi haurà unes eleccions generals i els termes del debat pels ciutadans de Catalunya són molt clars: avançar o retrocedir’, ha argumentat la ministra d’Habitatge. ‘Continuar aprofundint amb els objectius de l’actual govern o permetre que recuperi el poder aquells que menyspreen Catalunya amb la seva catalanofòbia’, ha continuat amb èmfasi Chacón. Una catalanofòbia que arreu de l’estat és impulsada pel PP, ‘però que també és alimentada pels nacionalistes, que necessiten d’aquest altre antagònic per reforçar la seva personalitat i que, sense aquest greuge i queixa constant, se’ls hi acaba el discurs’, ha afirmat.