Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Canal 33 estrena un documental sobre el centenari de l’Institut d’Estudis Catalans

El Canal 33 de Televisió de Catalunya (TVC) estrenarà aquest dijous a la nit el documental ‘IEC. Cent anys de ciència i cultura catalanes’, amb motiu del centenari de l’Institut d’Estudis Catalans. El documental, de cinquanta minuts de durada, està coproduït per Orbita Max i TVC, amb el suport de l’IEC, en el marc de l’acord subscrit fa un any amb la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió amb motiu de la celebració del primer segle de l’acadèmia catalana.

Redacció
Redacció 20/09/2007

Segons ha explicat l’IEC, la coproducció explora el passat, el present i el futur de la prestigiosa acadèmica ‘amb una visió que va més enllà de la cronologia històrica’. Durant gairebé una hora, amb una selecció d’imatges pròpies i alienes, el documental destaca el paper de l’IEC en l’impuls d’iniciatives rellevants per al país i per a la preservació i difusió de la llengua, la ciència i la cultura catalanes, fins i tot durant les llargues etapes de clandestinitat.

El fil conductor de la narració és guiat per l’historiador i membre de l’IEC Albert Balcells, coautor dels dos volums de la ‘Història de l’Institut d’Estudis Catalans’ i assessor històric de la producció. També s’hi inclou el testimoni dels presidents i de membres de totes les seccions de l’acadèmia catalana, entre d’ells la farmacèutica i botànica Creu Casas, que va morir el 20 de maig passat, uns mesos després de la gravació de l’entrevista.

El documental recull també manifestacions de personalitats de la societat i les institucions catalanes, com ara els expresidents de la Generalitat Pasqual Maragall i Jordi Pujol, que explica la divisió d’opinions que hi havia entre els components del seu primer Govern amb relació a l’IEC; els escriptors Joan de Sagarra i Biel Mesquida, el periodista Vicent Partal o el catalanòfil alemany Till Stegmann.