Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Brussel·les vol obligar les aerolínies a lliurar les dades de tots els passatgers que volin a Europa

La Unió Europea podria copiar els Estats Units i crear el seu propi registre de dades de passatgers d’avió. La Comissió Europea ha presentat aquest dimarts un paquet de mesures de lluita contra el terrorisme que proposa que s’exigeixi a totes les companyies aèries que entreguin dinou dades personals, com el telèfon, el correu electrònic i l’itinerari, de tots els viatgers que aterrin en un aeroport europeu o s’hi enlairin. Brussel·les, a diferència de Washington, però, no demanarà les ‘dades sobre la religió o la raça’ dels passatgers, ha advertit el comissari europeu de Justícia i Interior, Franco Frattini. La Comissió també vol que es tipifiqui com a delicte publicar a Internet com fabricar una bomba o incitar a cometre un atemptat i que s’estableixi un sistema d’alerta comunitària que els estats membres puguin activar quan desapareguin explosius o sospitin d’una possible acció terrorista.

Redacció
Redacció 07/11/2007

Les aerolínies no hauran de demanar noves dades als seus passatgers, ha assegurat Frattini, sinó només lliurar a les ‘legitimes autoritats europees’ les informacions que ‘ja recullen dels seus viatgers per motius comercials’. Unitats especialitzades de cadascun dels 27 estats membres recolliran, analitzaran i protegiran aquestes dades, però no hi haurà cap unitat central. ‘M’haguessin acusat de voler crear un gran germà europeu’, així que ‘cada estat tindrà el dret i la responsabilitat’ d’avaluar el risc que suposi cada passatger, ha defensat Frattini.

El comissari ha recordat que les investigacions policials demostren que els terroristes ‘viatgen abans i després de cometre un atemptat’ i que alguns estats membres de la UE ja recullen les dades dels passatgers que aterren en els seus aeroports. Brussel·les ha renovat aquest any l’acord que manté des del 2003 amb Washington per lliurar a les autoritats nord-americanes les dades de tots els europeus que viatgen als Estats Units.

La Comissió també proposa castigar ‘la incitació pública a cometre atemptats terroristes, així com el reclutament i l’entrenament de terroristes’ a través d’Internet. El paquet de mesures antiterroristes fet públic aquest dimarts per Frattini insta els estats membres a crear una unitat especialitzada en explosius en el si de l’Europol i una xarxa per compartir informació sobre el recorregut dels explosius.

Brussel·les voldria un sistema d’alerta mitjançant el qual qualsevol estat pugui avisar els altres 26 socis de la UE de la desaparició d’uns explosius o de la sospita d’un possible atemptat. La Comissió Europea també recomana als 27 posar-se d’acord per compartir un mateix sistema d’habilitació del personal que treballa en la indústria de la fabricació d’explosius i detonadors.