Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Brussel·les dóna un any a Mario Monti per negociar i presentar un informe amb el traçat definitiu de la MAT

La Comissió Europea ha nomenat oficialment, aquest dimecres, Mario Monti coordinador europeu de la línia de molt alta tensió (MAT). Monti té un any per negociar el traçat definitiu de la interconnexió elèctrica amb França: Brussel·les li ha donat de termini fins al setembre del 2008 perquè presenti un informe, un cop hagi escoltat totes les parts afectades, ha explicat el portaveu d’Energia de la Comissió, Ferran Tarradellas. El comissari d’Energia, Andris Piebalgs, ha explicat que Monti, ‘una personalitat de primera fila, política i tècnica’, farà de mitjancer per a una interconnexió elèctrica entre els estats francès i espanyol que té una ‘importància essencial’ perquè ‘unirà el cor de la Unió Europea amb l’illa que és la península ibèrica en matèria d’electricitat’. La MAT ‘es necessària per assegurar l’aprovisionament energètic i garantir la creació d’un mercat intern eficaç’, ha defensat Piebalgs, a través d’un comunicat emès aquest dimecres.

Redacció
Redacció 13/09/2007

El col·legi de comissaris de l’executiu de José Manuel Durao Barroso no ha donat llum verda fins aquest dimecres a un nomenament de Monti que arriba amb força retard: el Parlament Europeu va bloquejar el mes de juliol passat la designació fins que Piebalgs no va reunir-se amb els eurodiputats de la comissió d’Energia per proposar-los formalment que l’economista italià de 64 anys i excomissari de Mercat Interior i de Competència de 1995 a 2004 sigui el coordinador europeu de la MAT. La Comissió no farà cap presentació pública de Monti, que començarà immediatament a treballar ‘desplaçant-se a Catalunya, Espanya, França i Portugal’, ha informat Tarradellas.

‘Esperem que Monti presenti un primer informe el mes de setembre de l’any que, però això no vol dir que la feina s’acabi aquí, és una línia complexa, amb molts elements a tenir en compte i per això hem escollit un coordinador de molt alt nivell que ajudi a tirar endavant el projecte’, ha assegurat el portaveu comunitari d’Energia. En aquests dotze mesos, Monti haurà ‘d’escoltar i entendre les sensibilitats de la gent que viurà al costat d’aquesta infraestructura, explicar per què és tan important la MAT i identificar els problemes per proposar solucions’. Per fer-ho comptarà amb l’ajuda d’un delegat o ‘sherpa’ –com es coneix a Brussel·les– de la direcció general d’Energia de la Comissió que seguirà el projecte amb ell.

‘Actitud receptiva, capacitat d’escolta, habilitat pel consens’

La Comissió Europea, ha assegurat Tarradellas, és ‘perfectament conscient que hi ha oposició a la MAT i per això és tan important que hi hagi una persona amb un nom i una cara a la qual la gent s’hi pugui adreçar, que sàpiga que existeix, que està allà’. El portaveu d’Energia ha lloat l’actitud ‘receptiva’, la capacitat ‘d’escolta i de comunicació’ i ‘l’habilitat per trobar solucions consensuades’ de Monti. ‘És una persona de molt alt nivell, amb un reconegut prestigi quan era a la Comissió, i estem convençuts que farà una gran labor per superar l’oposició que suscita la MAT tenint en compte la gent que legítimament està preocupada’, ha declarat Tarradellas.

El comissari Piebalgs ha advertit aquest dimecres que la MAT té una ‘importància essencial’ perquè ‘unirà el cor de la Unió Europea amb l’illa que és la península ibèrica en matèria d’electricitat’. I ha recordat que els governs espanyol i francès en són plenament conscients –tal com es van comprometre en la cimera francoespanyola de Girona i en el Consell Europeu del 24 de març de 2006–. ‘Ara per ara la península ibèrica és una illa energètica lligada al continent per un filet amb molt poca capacitat’, ha afirmat Tarradellas, recordant que tant l’estat espanyol com el francès han patit ja, els hiverns del 2001 i del 2004, ‘els problemes que comporta que hi hagi una limitada interconnexió’. ‘Quan hi ha una demanda molt alta d’energia però tu no en tens, l’has de treure dels veïns, si en disposen’.