Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Benach serà el número 2 de Puigcercós a la llista per Barcelona

L’executiva nacional d’ERC ha escollit avui dilluns el president del Parlament, Ernest Benach, número 2 de la llista del partit per Barcelona a les pròximes eleccions al Parlament que encapçalarà Joan Puigcercós. Benach ha pogut ser escollit número 2 per Barcelona tot i ser militant de Reus perquè el reglament d’elaboració de les llistes reserva a l’executiva l’elecció del 10% dels candidats sense haver de ser proposats pel congrés territorial corresponent. El secretari general d’ERC Joan Ridao ha destacat que l’elecció del carodista Benach és la màxima expressió d’unitat interna del partit després del convuls congrés nacional del 2008.

Redacció
Redacció 05/07/2010

D’aquesta manera, Joan Puigcercós s’ha decantat finalment per l’equilibri intern i ha proposat a l’executiva republicana anterior al Consell Nacional que aquest dissabte ha de votar les llistes que Ernest Benach sigui el seu número dos a la llista de Barcelona. Puigcercós ho ha proposat formalment en l’executiva d’aquest dilluns, que ha ratificat Benach amb només un vot en blanc, segons fonts republicanes consultades per l’ACN.

L’altre nom que més ha sonat per fer tàndem amb Puigcercós era el de la portaveu del partit al Parlament, Anna Simó, que en ser descartada tot fa pensar que dissabte serà escollida número tres de la llista per darrera de Benach, després de rebre l’aval del seu congrés territorial del Baix Llobregat per repetir a les llistes.

En roda de premsa després de la reunió de l’executiva nacional del partit, Joan Ridao ha destacat que la decisió garanteix la ‘màxima unitat’ del partit de cara a les eleccions al Parlament de la tardor. Que els que van ser rivals electorals en el convuls congrés republicà del 2008 facin ara tàndem electoral, segons Ridao, ‘subratlla la màxima unitat i cohesió’ del partit i l’èxit del procés d’integració de les sensibilitats internes dels dos darrers anys que han liderat ell mateix i Puigcercós.

Benach ha pogut ser elegit número dos de la llista per Barcelona malgrat ser militant de Reus (Baix Camp) en aplicació de l’article del reglament intern d’elaboració de llistes que reserva a l’executiva l’elecció d’un 10% dels candidats. Un precepte del reglament que permetia tant la inclusió a les llistes de candidats de circumscripcions diferents a les pròpies com d’independents.

El president del Parlament va pugnar amb Joan Puigcercós per la presidència d’ERC el 2008. Encapçalava la candidatura ERCfutur avalada per l’expresident d’ERC i actual vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, exclòs aquesta vegada de les llistes. Aquest dilluns, però, Benach no ha rebut el vot de Carod, de viatge oficial al Quebec. El diputat Sergi de los Ríos –primer candidat de la regional del Tarragonès- es perfila de número u de la demarcació de Tarragona, lloc que a les anteriors eleccions va ocupar Benach.