Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Benach planteja que els parlaments no estatals puguin adoptar mecanismes de consulta ciutadana en el marc de la UE

El president del Parlament, Ernest Benach, ha defensat aquest dilluns, davant de la XI Conferència de presidents de les Assemblees Legislatives de les Regions d’Europa (CALRE), la participació dels parlaments no estatals en els processos legislatius europeus, i ha demanat explotar la possibilitat que aquests parlaments puguin adoptar mecanismes de consulta i participació de la ciutadania en el marc de la Unió Europea (UE). La CALRE es reuneix aquest dilluns i dimarts a la seu del Parlament de Berlín i aquesta mateixa tarda està prevista la intervenció del vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que intervindrà en nom de la Regleg, que és l’organisme que agrupa els presidents dels governs de les regions d’Europa i que el 15 i 16 de novembre farà a Barcelona la conferència anual.

Redacció 23/10/2007

Benach ha presentat els resultats del grup de treball que presideix sobre subsidiarietat i ha dit que el nou tractat de Lisboa marca una nova etapa en l’aplicació d’aquest principi: ‘el tractat obre un nou escenari ple de possibilitats, però també, no ho hem d’ignorar, de limitacions’.

Per aquest motiu, ha reclamat que els parlaments autonòmics i regions continuïn treballant perquè s’apliqui aquest principi, ja que la UE ‘no pot negar el paper de les regions en els processos legislatius i de presa de decisions’. Segons el president, l’aplicació del principi de subsidiarietat contribuirà ‘a reforçar la legitimitat democràtica de la UE’ en aprovar la presa de decisions a l’esfera més pròxima al ciutadà.

Benach ha proposat, amb l’objectiu d’implicar els ciutadans en el procés de construcció europea, que els parlaments no estatals, ‘des del respecte a la legitimitat de cada estat i al principi de lleialtat institucional’, es plantegin la possibilitat ‘d’impulsar o articular processos o mecanismes de consulta, de participació directa de la ciutadania en les nostres regions’. Segons Benach, això permetria ‘visualitzar la nostra proximitat i el nostre paper d’enllaç entre la ciutadania i el projecte europeu’.